Chrzan pospolity jest rośliną z rodziny kapustowatych. Chrzan występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Nowej Zelandii. W Polsce występuje pospolicie na całym obszarze. Dawniej używany był głównie jako roślina lecznicza, obecnie jako dodatek do potraw.
Chrzan ma niski indeks glikemiczny, a typowa porcja jest nie tylko bardzo niskokaloryczna, ale przy tym zawiera kilka cennych składników. Jedna łyżka chrzanu, ważąca około 15 gramów, zawiera 7 kcal. W tej samej porcji chrzan zawiera 0,2 g białka, 0,1 g tłuszczu, 1,7 g węglowodanów oraz 0,5 g błonnika.
W chrzanie znajdziemy składniki mineralne, takiej jak potas, magnez, fosfor, wapń, a także kwas foliowy i witaminę C.
Uwaga! Zdarza się, że chrzan pospolity mylony jest z wasabi, ostrą przyprawą, powszechnie używaną w japońskiej kuchni. Spotkać możemy chrzan, zabarwiony na zielono, udający prawdziwe wasabi. Wasabi, a dokładniej chrzan japoński czy też wasabia japońska, jest inną rośliną. Posiada ostry, charakterystyczny smak, kłącze tej rośliny jest koloru zielonego. Podobnie jak chrzan pospolity również należy do rodziny kapustowatych.