Dużym problemem w uprawie pietruszki i marchwi jest zwalczanie chwastów. Warzywa te są bardzo wrażliwe na zachwaszczenie, zwłaszcza w początkowej fazie ich wzrostu. Jak i kiedy wykonywać ten zabieg, aby skutecznie zwalczać niepożądane rośliny wyjaśni ekspert z ŚODR.
W uprawie pietruszki i marchwi zwalczanie chwastów należy rozpocząć bardzo wcześnie – tuż po siewie, by następnie kontynuować zabieg po wschodach roślin.
– W przypadku niektórych herbicydów chwasty zwalcza się metodą dawek dzielonych. Najczęściej stosowaną substancją czynną przed wschodami jest glifosat – herbicyd nalistny. Pobierany jest przez zielone części roślin, a następnie transportowany do korzeni, powodując w ten sposób zamieranie całych roślin. Przy każdym użyciu danego środka należy sprawdzić jego termin ważności – wyjaśnia Małgorzata Miłek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Aby zmniejszyć ryzyko odporności chwastów na herbicydy należy
przestrzegać kilku zasad:
- przestrzegać ściśle zaleceń zapisanych w etykiecie stosowania środka
dołączonego do każdego opakowania, - rodzaj zabiegu należy dostosować do warunków siedliskowych,
rodzaju zachwaszczenia, jego nasilenia i faz rozwojowych danego
chwastu, - wykorzystać różne metody zwalczania chwastów np. zmianowanie,
różne zabiegi agrotechniczne, przed wschodami roślin uprawnych
stosowanie herbicydów nieselektywnych (jeżeli są dopuszczone do
stosowania), - stosować herbicydy o różnym mechanizmie działania naprzemiennie
i w zalecanej dawce, - stosować dodatek adiuwantów do cieczy użytkowej w przypadku
obniżenia dawki.
– Prawidłowe stosowanie środków ochrony roślin niweluje zagrożenie
przekroczenia dopuszczalnych poziomów pozostałości w roślinach – informuje Małgorzata Miłek.