101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 9 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Co daje gwarancję bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowotnego?

Innowacje i współpraca pomiędzy środowiskami naukowymi i rolnikami to motor napędowy nowoczesnego rolnictwa, a budowanie takiego modelu pracy na wsi to podstawa zapewnienia odporności rolnictwa i wysokiej jakości żywności – takie wnioski płyną z konferencji „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie”, która odbyła się w ŚODR w Modliszewicach.

Podczas konferencji zaprezentowano wyniki trzech świętokrzyskich projektów innowacyjnych i podsumowano ich znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowotnego w Polsce.

Pierwszym z projektów była opracowana w ramach współpracy linia technologiczna do produkcji preparatów czosnkowych o wysokim potencjale prozdrowotnym. Łączy on właściwości czosnku kiszonego oraz czarnego czosnku kiszonego uzyskiwanego w procesie kontrolowanego starzenia.

W drugim projekcie omówiono prototyp opryskiwacza do olejowego opryskiwania drobnokroplistego wraz z technologią precyzyjnego oprysku wraz z technologią doboru parametrów oprysku mieszaniną cieczy oleistych.

Trzeci projekt dotyczył przeprowadzenia badań nad wpływem udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne w procesie przedfermentacyjnej obróbki moszczu na jakość chemiczną, sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne win białych i różowych.

Jak podkreślano, konferencja „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie” zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach była doskonałym przykładem synergii między nauką i praktyką rolniczą i doradztwem.

– Przedstawione projekty dowodzą, że innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne są możliwe do wdrażania w realiach polskiego rolnictwa, przynosząc korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom – mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

– Projekty, takie jak „Nasz czosnek” – wykorzystanie bakterii środowiskowych w przetwórstwie rolno-spożywczym to kluczowe zagadnienie, myślę, że na lata. To jest temat dla branży przetwórczej, ale także dla branży medycznej, ponieważ żywność, która jest produkowana na bazie kultur startowych środowiskowych ma bardzo duże znaczenie dla poprawy funkcjonowania organizmu człowieka, na podbicie odporności organizmu i właściwe jego funkcjonowanie.

Jak dodała dyrektor Pietrzak, bardzo ważnym elementem konferencji i projektami, które realizujemy w ramach współpracy z nauką są to projekty, które promują zagadnienia związane z rolnictwem ekologicznym, a dokładniej na badaniu zwalczania szkodników nowoczesnymi metodami z wykorzystaniem urządzenia prototypowego, jakim jest opryskiwacz do drobnokroplistego olejowego oprysku, do zwalczanie szkodnika tarcznika niszczyciela w sadach jabłoniowych i gruszowych, prowadzonych metodami ekologicznymi.

Jak podkreśliła dyrektor Pietrzak, ważnym elementem naszej współpracy jest projekt dla branży winiarskiej, która się odradza.

– We współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym podjęliśmy działania, aby znaleźć taka metodę, żeby wina produkowane w województwie świętokrzyskim miały lepszą jakość dzięki wykorzystaniu gazów obojętnych przy przetwórstwie winiarskim – wyjaśniła dyrektor.

Jacek Czerniak, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, obecny na konferencji, podkreślił, że dobrze że innowacje są wdrażane w rolnictwie, ponieważ jeżeli mamy tworzyć rolnictwo konkurencyjne i odporne, to musi ono być innowacyjne.

– Konferencja w Modliszewicach pokazała, jak innowacje zostały zastosowane w praktyce i jak produkty typowo polskie zostały ulepszone w ramach wspólnych działań, a co najważniejsze, oprócz priorytetu bezpieczeństwa żywnościowego realizowany jest tu priorytet bezpieczeństwa zdrowotnego – mówił minister Jacek Czerniak.

Udostępnij235Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.