Innowacje i współpraca pomiędzy środowiskami naukowymi i rolnikami to motor napędowy nowoczesnego rolnictwa, a budowanie takiego modelu pracy na wsi to podstawa zapewnienia odporności rolnictwa i wysokiej jakości żywności – takie wnioski płyną z konferencji „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie”, która odbyła się w ŚODR w Modliszewicach.
Podczas konferencji zaprezentowano wyniki trzech świętokrzyskich projektów innowacyjnych i podsumowano ich znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowotnego w Polsce.
Pierwszym z projektów była opracowana w ramach współpracy linia technologiczna do produkcji preparatów czosnkowych o wysokim potencjale prozdrowotnym. Łączy on właściwości czosnku kiszonego oraz czarnego czosnku kiszonego uzyskiwanego w procesie kontrolowanego starzenia.
W drugim projekcie omówiono prototyp opryskiwacza do olejowego opryskiwania drobnokroplistego wraz z technologią precyzyjnego oprysku wraz z technologią doboru parametrów oprysku mieszaniną cieczy oleistych.
Trzeci projekt dotyczył przeprowadzenia badań nad wpływem udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne w procesie przedfermentacyjnej obróbki moszczu na jakość chemiczną, sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne win białych i różowych.
Jak podkreślano, konferencja „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie” zorganizowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach była doskonałym przykładem synergii między nauką i praktyką rolniczą i doradztwem.
– Przedstawione projekty dowodzą, że innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne są możliwe do wdrażania w realiach polskiego rolnictwa, przynosząc korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom – mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
– Projekty, takie jak „Nasz czosnek” – wykorzystanie bakterii środowiskowych w przetwórstwie rolno-spożywczym to kluczowe zagadnienie, myślę, że na lata. To jest temat dla branży przetwórczej, ale także dla branży medycznej, ponieważ żywność, która jest produkowana na bazie kultur startowych środowiskowych ma bardzo duże znaczenie dla poprawy funkcjonowania organizmu człowieka, na podbicie odporności organizmu i właściwe jego funkcjonowanie.
Jak dodała dyrektor Pietrzak, bardzo ważnym elementem konferencji i projektami, które realizujemy w ramach współpracy z nauką są to projekty, które promują zagadnienia związane z rolnictwem ekologicznym, a dokładniej na badaniu zwalczania szkodników nowoczesnymi metodami z wykorzystaniem urządzenia prototypowego, jakim jest opryskiwacz do drobnokroplistego olejowego oprysku, do zwalczanie szkodnika tarcznika niszczyciela w sadach jabłoniowych i gruszowych, prowadzonych metodami ekologicznymi.
Jak podkreśliła dyrektor Pietrzak, ważnym elementem naszej współpracy jest projekt dla branży winiarskiej, która się odradza.
– We współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym podjęliśmy działania, aby znaleźć taka metodę, żeby wina produkowane w województwie świętokrzyskim miały lepszą jakość dzięki wykorzystaniu gazów obojętnych przy przetwórstwie winiarskim – wyjaśniła dyrektor.
Jacek Czerniak, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, obecny na konferencji, podkreślił, że dobrze że innowacje są wdrażane w rolnictwie, ponieważ jeżeli mamy tworzyć rolnictwo konkurencyjne i odporne, to musi ono być innowacyjne.
– Konferencja w Modliszewicach pokazała, jak innowacje zostały zastosowane w praktyce i jak produkty typowo polskie zostały ulepszone w ramach wspólnych działań, a co najważniejsze, oprócz priorytetu bezpieczeństwa żywnościowego realizowany jest tu priorytet bezpieczeństwa zdrowotnego – mówił minister Jacek Czerniak.