101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 23 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AGROBIZNES

Co smakuje u nas najlepiej? Sprawdzimy w Tokarni

Szynka bebelska, boczek zBęczkowa, jesiotr wędzony, ser kozi Filip z konopi, miód leśny, ocet z węgierek, olej z wiesiołka czy musztarda jabłkowa – między innymi takie produkty regionalne walczyć będą w niedzielę, 25 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni o tytuł najlepszych i najsmaczniejszych smaków regionu świętokrzyskiego.

 Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach jako jeden z organizatorów zaprasza od godziny 11 do Parku Etnograficznego w Tokarni, gdzie odbędzie się wojewódzki finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów”. W konkursie rywalizować będą 43 produkty tradycyjne z województwa świętokrzyskiego.

Prezentujemy nominowane przysmaki.

Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Produkty i przetwory mięsne

Szynka wiejska bebelska – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Kiełbasa wiejska od Kierasa – Przetwórstwo mięsne Marzena Kieras

Karkówka słoikowa z przyprawami – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Boczek szynkowy od Bonarka – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wiesław Bonarek

Boczek wędzony z Bęczkowa – Tradycyjne wyroby wędliniarskie Tadeusz Matuszewski

 Produkty i przetwory z ryb

Jesiotr wędzony – Gospodarstwo Rybackie Stawy Piotr Suchoń

Produkty mleczne

Siarzak od Łukasika – Farma Łukasików Mateusz Łukasik

Ser ze skopca – Kwaśne Wiśnie Justyna Majcher

Ser kozi – Filip z konopi z czosnkiem niedźwiedzim – Farma Kozy spod Pacanowa

Katarzyna i Stanisław Polijańscy

Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Miody:

Miód nektarowo-leśny z lasów kunowskich – „Magiczna Pasieka” Paweł Sapała

Miód leśny nektarowo-spadziowy – Bogdan Śliwa

Miód gryczany – Piotr Wnuk

Miód leśny – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Przetwory owocowe:

Ocet domowy ze śliwek węgierek z przyprawami – Kompostella Małgorzata Witczak

Konfitura truskawkowa extra – Gospodarstwo Rolne Malicki Marek

Śliwka szydłowska – Gospodarstwo Sadownicze Agnieszka i Gavin Baxter

Dżem wieloowocowy od Płusy – RHD Marek Płusa

Przetwory warzywne:

 Jacentowska kapusta kiszona – Jacentowska Piwniczka (przetwornia rodzinna)

Anna Bojek

Czosnek w zalewie octowej – Gospodarstwo rolno-ogrodnicze Artur Prusek

Szparagi w zalewie słodko kwaśnej – Gospodarstwo Ogrodnicze Małgorzata Arendarska

Produkty zbożowe:

 Chleb żytni – Piekarnia u Szewczyka Michał Szewczyk

Chleb Mistrza 100% żytni – Kozak Spółka Jawna Jowita Kozak

Chleb wiejski 2 kg – Zakład piekarniczo-cukierniczy Monika Dul, Irmina Kwiecińska

Olej rzepakowy tłoczony na zimno – ZDROWOLEJOWO Piotr Kurek

Olej z wiesiołka z Mikułowic – Olejarnia Zagłoby Mariusz Roszkowski

Olej konopny zimnotłoczony – Gospodarstwo rolno-pasieczne Agro-Apis Wojciech Lipka

Zakwas na żur – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Wyroby cukiernicze:

 Amoniaczki – Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie Małgorzata Giec

Sernik w kratkę z Małyszyna – Wanilia i Migdały Małgorzata i Rafał Zacharscy

Ciastka Amoniaczki – Anna Cebula

Napoje regionalne:

 Sok miętowy z pigwą – KGW Wisienka w Woli Wiśniowej Elwira Zug

Domowy kompot z rabarbaru z malinami i nutką mięty – Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich „Nasze Podlesie” Wojciech Buczkowski

Napoje alkoholowe:

Wino Fodymskich (Muscaris) – Winnica Fodymskich Mariusz Fodymski

Hebe – Winnica Carolus Paweł Szczoczarz

Cuve Red 2022 – Winnica 2 Wilki Robert Silniewicz

Wino gronowe, białe, półwytrawne, FIORE BIVIO rocznik 2023 – Gospodarstwo Sadownicze i Winnica na Rozdrożu

Wino gronowe białe półsłodkie Castell – Winnica nad Źródłem Piotr Sołtyk

Piwo PILS – Browar Korona Kielecki Browar Restauracyjny Mariusz Molenda

Nalewka ziołowa „Ziołowa opowieść” – Koło Gospodyń Wiejskich „Dziewczyny z Broadwayu” w Brodach Aneta Łapot, Aleksandra Świercz

Inne produkty regionalne:

 Musztarda jabłkowa – „Manufaktura Anety” Gospodarstwo Sadownicze A.K Grochowscy

Syrop jodłowy – Paulina Ciszek-Bejm

Siekany farsz z prawdziwków – Aleksandra Gawrońska

Chanieckie smarowidło – Koło Gospodyń Wiejskich w Chańczy „Chańczanki” Magdalena Jaskuła

Warto dodać, że degustacji i konkursowym potyczkom produktów prosto od producentów należących do Szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich towarzyszyć będzie ludowa muzyka i śpiewy i tańce.

RADIO KIELCE - PODCASTY

 

Udostępnij235Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.