101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 30 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Co za chleb! Zachwyca smakiem i wyglądem

Martyna Dul, córka właścicielki Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego Moniki Dul i Irminy Kwiecińskiej z powiatu staszowskiego prezentowała w Tokarni zwycięski bochen chleba. / Fot. Marzena Smoręda

Martyna Dul, córka właścicielki Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego Moniki Dul i Irminy Kwiecińskiej z powiatu staszowskiego prezentowała w Tokarni zwycięski bochen chleba. / Fot. Marzena Smoręda

Ogromny, dwukilogramowy chleb wiejski z Zakładu Piekarniczo-Cukierniczego Moniki Dul i Irminy Kwiecińskiej z powiatu staszowskiego zdobył jedną z głównych nagród w finale konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów 2025”. Wnuczka założyciela opowiedziała o kulisach jego wypieku.

Jak mówiła Martyna Dul, córka właścicielki piekarni, obecna w czasie prezentacji produktu w Tokarni, chleb wiejski dwukilogramowy to prawdziwy specjał.

– Nasz chleb robiony jest na prawdziwym zakwasie i wypiekany w starym trzykomorowym ceramicznym piecu opalanym drewnem dębowym. Właśnie z tego w naszej opinii wynika jego niezwykły smak, który doceniła w tym roku komisja konkursowa. Mnie kojarzy się przede wszystkim ze smakiem dzieciństwa – mówi Marta Dul.

Receptura tego wypieku przekazywana jest w rodzinie z pokolenia na pokolenie.

– Piekarnia, którą założył mój dziadek jest dużo starsza ode mnie i ma już prawie 30 lat. Właśnie dziadek robił chleb według własnej receptury. Mogę uchylić rąbka tajemnicy. Otóż, na początku trzeba zrobić żurek, na mące żytniej z wodą, który musi dojrzewać 24 godziny. Potem dolewamy wody, aby powstał półkwas, który dojrzewa przez sześć godzin. Następny krok to ponowne dolanie wody, aby powstał zakwas i przystąpić do wyrabiania ciasta – mówi wnuczka założyciela piekarni.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: chlebMartyna DulNasze Kulinarne DziedzictwopiekarniaSmaki Regionów 2025Zakład Piekarniczo-Cukierniczy
Udostępnij236Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Jak wiosną zatrzymać zapach na dłużej? Na wsi są na to sposoby

Następny wpis

Sałata, rzodkiewka, marchew, a nawet ziemniaki w podwyższonych skrzyniach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Sałata w podwyższonych skrzyniach. / Fot. Canva

Sałata, rzodkiewka, marchew, a nawet ziemniaki w podwyższonych skrzyniach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.