Przy palikach i w tunelach dojrzewają już pierwsze pomidory. Wśród popularnych odmian są już pomidory włoskiej odmiany Costoluto fiorentino – pomidorów wymagających, ale bardzo smacznych. Owoc tej odmiany może ważyć nawet pół kilograma.
Jak informują eksperci z Agrocentrum Sandomierska, Costoluto fiorentino to odmiana średnio wczesna, bardzo plenna o owocach kulistych o bardzo mocno pożebrowanej powierzchni i osiągające wagę nawet 500 gramów. Skórkę mają cienką, błyszczącą i gładką. Gdy są mocno dojrzałe osiągają ciemnoczerwony kolor. Miąższ mają smakowity, słodki i aromatyczny.
Pomidory Costoluto fiorentino nadają się do spożycia na surowo jako dodatek do kanapek czy sałatek. Nadają się też do przygotowania sosów, zup i leczo oraz na przeciery, soki i do konserwowania.
Pomidory Costoluto fiorentino najlepiej udają się uprawiane z rozsady. Nasiona wysiewa się pod koniec zimy lub wczesną wiosną do doniczek. Sadzonki hartuje się po 15 maja, a pod koniec maja wysadza się je do gruntu. Pomidory tej odmiany lubią glebę ciepłą, żyzną i przepuszczalną. Optymalne środowisko to gleby wilgotne, piaszczysto-gliniaste gleby o lekko kwaśnym pH. Najlepsze stanowisko dla tych pomidorów to miejsca zaciszne i dobrze nasłonecznione.