101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czarna zgnilizna kapustnych. Jak jej zapobiegać?

Czarna zgnilizna kapustnych. Jak jej zapobiegać?

Fot. Pixabay

Występowaniu czarnej zgnilizny kapustnych sprzyja wysoka temperatura powietrza (ok. 27-30 stopni Celsjusza), a taką właśnie w obecnym sezonie wegetacyjnym obserwujemy. Jak chronić rośliny? Oto porady ekspertów ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

– Objawami choroby są żółtawe plamy występujące na brzegach liści kapusty, przypominające kształtem literę V. Chore tkanki rośliny szybko gniją, wydzielając przy tym przykry zapach. Patogen zimuje w glebie na resztkach pożniwnych warzyw, dlatego tak ważne jest ich dokładne usuwanie z pola po sezonie wegetacyjnym – mówi Małgorzata Miłek.

Miejsce do uprawy kapusty należy wybierać starannie – z dala od pól, gdzie mogą występować chwasty z rodziny krzyżowych, na których bakteria także występuje. Agrofag wnika do roślin poprzez zranienia w okolicach systemu korzeniowego, przez aparaty szparkowe w warunkach wysokiego nasycenia powietrza wodą. Ponadto choroba może być roznoszona przez zwierzęta jak owady, prądy powietrzne, krople wody, czy też narzędzia stosowane w uprawie roślin.

Do metod zapobiegających występowaniu czarnej zgnilizny zaliczamy:

  • stosowanie zdrowych nasion, niezakażonych Xanthomonas campestris pv. campestris,
  • stosowanie trzyletniej rotacji uprawy z wykluczeniem roślin z rodziny krzyżowych,
  • stosowanie izolacji przestrzennej od innych plantacji z rodziny krzyżowych,
  • stosować właściwe podlewanie, ograniczające wilgoć na liściach,
  • dezynfekcja narzędzi i sprzętu stosowanego do pielęgnacji warzyw kapustnych,
  • zwalczanie lub ograniczanie owadów przyczyniających się do rozprzestrzeniania się patogenu.

Do ochrony chemicznej przed zgnilizną stosuje się środki zarejestrowane w Aktualnym Programie Ochrony Roślin Warzywnych na dany rok.

Młoda kapusta zasmażana
Fot. Pixabay

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: kwiaty
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Babka z leśnymi malinami

Następny wpis

Kulinarna potyczka w powiecie staszowskim

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Gęś dziedzica, filet z kaczki czy królik w śmietanie? Wybiorą naszą potrawę na finał Bitwy Regionów

Kulinarna potyczka w powiecie staszowskim

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.