Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki z gminy Górno w powiecie kieleckim w sezonie jagodowym poleca czarnicę. Co to za wyborne danie!
Składniki: 2 l wody, ¾ l jagód, ¾ szklanki cukru, goździki, cynamon, wanilia, sok z ½ cytryny, ¼ l śmietany kremówki, 4 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej z ¾ szklanki zimnej wody.
Sposób wykonania: Gotować wodę z cukrem i przyprawami przez 5 minut na wolnym ogniu. Dodać jagody i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie odstawić i zmiksować blenderem. Ponownie doprowadzić do wrzenia i wlać roztwór mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Schłodzić i podawać na zimno ze śmietaną. Można dodać sok z ½ cytryny. Można podawać z makaronem własnej produkcji.
Składniki na makaron: ½ kg mąki, 1 całe jajko + 2 żółtka, woda.
Sposób wykonania makaronu: Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość 2 mm i ciąć na małe kokardki. Makaron gotować przez 4-5 minut.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Radlinianki.