Czosnek ceniony jest nie tylko w kuchni, ale ze względu na właściwości lecznicze także w domowej apteczce. Na rynku od kilku lat kupić można także czarny czosnek, zwany potocznie kiszonym. Jest jeszcze mało znany, ale warto poznać jego zalety.
Czarny czosnek znany był już w starożytności. Jego ojczyzną są Korea, Japonia i Chiny, gdzie zajmował wyjątkową pozycję. Wierzono nawet, że jest lekiem na nieśmiertelność. W krajach azjatyckich jest wciąż popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety.
Czarny czosnek ma niepowtarzalny smak, przypominający suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. Powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80 °C) i dużej wilgotności. W tym czasie czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach oraz poprawia przyswajalność substancji aktywnych i składników mineralnych.
Czarny czosnek wyróżnia także właściwościami zdrowotnymi. Może bardzo korzystnie wpływać na cały organizm człowieka, ponieważ wspomaga pracę większości narządów oraz wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Jego wartość zdrowotną podnosi również wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie czarnego czosnku wspomaga wzrost odporności i wzmocnienie organizmu.