101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 7 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czarny pieprz to król przypraw. W Polsce nie ma dla niego klimatu

Pieprz czarny / Fot. Canva

Pieprz czarny / Fot. Canva

Obok soli, w kuchni jest stosowany najczęściej. Suszone owoce czarnego pieprzu nazywane są przyprawą królewską. Na świecie pieprz występuje w ponad 2000 odmianach i ceniony jest za ostry smak, oryginalny zapach oraz cenne właściwości zdrowotne. 16 stycznia, w Dniu Pikantnych Przypraw, warto poświęcić mu uwagę.

Pieprz oprócz czosnku, chilli czy tabasko charakteryzuje się pikantnym smakiem i dodaje ostrego wyrazu wielu potrawom. Ostry smak pieprz zawdzięcza zewnętrznej warstwie owocu, w której zawarta jest piperyna, substancja przeciwutleniająca.

Pieprz czarny, który ma postać pnącza, rośnie w tropikach: w południowych Indiach, Malezji, na Półwyspie Malajskim, Nowej Gwinei, w południowej Afryce, na Antylach i w Brazylii. Ze względu na nasz klimat, pieprz nie jest uprawiany w Polsce, lecz importowany. Pieprz importuje się głównie z krajów tropikalnych, gdzie warunki klimatyczne są idealne do jego uprawy. Roślinę ceni się za owoce, które po wysuszeniu są przyprawą o ostrym smaku.

Może być czarny, zielony i biały, a różnice kolorów zależą od etapów dojrzałości owoców. Czarny pieprz zbierany jest jako zielony owoc, który nabiera ciemnego koloru w trakcie suszenia na słońcu.

Dzięki charakterystycznemu smakowi dodawany jest do dań wytrawnych. Nadaje się do niemal każdej zupy, potrawy mięsnej czy sałatki, a także pieczeni, marynat i sosów.

Warto podkreślić, że pieprz biały, zielony i czarny wspiera odchudzanie, oczyszczanie. Ma właściwości zwalczające raka.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Czarny pieprzpieprz białypieprz zielonyprzyprawy
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Rygory i kontrole w związku z pryszczycą

Następny wpis

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW tuż-tuż

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jacek Kłudka, dyrektor targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW./ Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW tuż-tuż

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.