101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czas na dynię

Czas na dynię

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Na zupę, makaron, placki, do sałatek, kopytek, past do pieczywa, a także do pieczenia – zaczął się sezon na zbiór dyni. Na targu w naszym regionie wciąż najpopularniejsze są odmiany Hokkaido i Muscat.

Warto zainteresować się tym warzywem, ponieważ ma wiele składników odżywczych i szerokie zastosowanie w kuchni. Szczególnie powinny się zaprzyjaźnić z dynią osoby dbające o sylwetkę.

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, uprawiana w 22 gatunkach na obu kontynentach amerykańskich od co najmniej 10 tysięcy lat, a po odkryciu Ameryki zaczęto ją uprawiać także w Europie. Dzikie gatunki tego warzywa rosną na wszystkich kontynentach w strefie międzyzwrotnikowej i w strefach umiarkowanych.

To warzywo wyróżniające się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Najpopularniejsza wśród dyń jest dynia polska o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyraźnego smaku, ale na rynku odmian dyni jest wiele. Hokkaido, piżmowa – Butternut, Lunga di Napoli, Muscat de Provence zwana prowansalską, muszkatołową lub francuską czy makaronową.

Dynia Hokkaido, znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin, Orange Hokkaido albo Uchiki Kurima, pochodzi z Japonii i ma charakterystyczny kształt oraz ciemnopomarańczową skórkę. Osiąga wagę ok. 1-2 kg. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać. Hokkaido jemy ze skórką, która mięknie podczas obróbki termicznej. Zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się na zupy, do sałatek, kopytek, past do pieczywa, a także do pieczenia. Sprawdzi się świetnie zarówno w zupie krem, jak i w zupie pokrojona w kawałki, ze względu na swą mączystą i zwartą strukturę, przypominającą nieco batat lub ziemniak. Można ją przechowywać do kwietnia.

Dynia Muscat de Provence, czyli prowansalska, muszkatołowa lub francuska to odmiana dyni piżmowej, która pochodzi z Francji. Jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemnozieloną skórkę, miejscami zabarwioną na pomarańczowo i żółto. Miąższ ma intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty i zwięzły, o lekko owocowym aromacie. W smaku przypomina marchewkę. Jest doskonała na placki, jak i na gnocchi z dyni. Nadaje się także do jedzenia na surowo. Można ją przechowywać nawet 4-8 miesięcy.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: dyniaHokkaidoKielceMuscatwarzywa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Brzoza piękna, łatwa w uprawie i… modna w ogrodzie

Następny wpis

MRiRW opracowało stawki płatności bezpośrednich za 2023 r.

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Zwrot podatku akcyzowego od oleju napędowego. Kiedy i ile?

MRiRW opracowało stawki płatności bezpośrednich za 2023 r.

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.