Jesienią kończy się sezon hodowlany gęsi, która z roku na rok coraz częściej gości na polskich stołach. Hodowla gęsi i spożycie tego mięsa rośnie także w województwie świętokrzyskim, między innymi za sprawą konkursów kulinarnych skierowanych do naszych Kół Gospodyń Wiejskich.
W niedzielę (16 października) w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się cykliczna impreza pt. „Smaki Gęsiny”. Tegorocznemu wydarzeniu towarzyszył będzie finał konkursu kulinarnego dla gospodyń z terenu województwa świętokrzyskiego, którego tematem przewodnim jest przyrządzenie potrawy z gęsi, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. Co zaprezentują?
Jak mówi Barbara Misztal z Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki z Kowali w gminie Nowiny, udział w konkursie kulinarnym „Smaki Gęsiny” gospodynie zrzeszone w kole traktują bardzo ambicjonalnie.
– Zaprezentujemy danie z gęsi, które wymaga sporo pracy i talentu kulinarnego, ale my jesteśmy ambitne. Przyrządzimy kowalańską gęś z pęczakiem i grzybami, pyszna potrawę, która w naszych stronach przyrządza się na przykład na świętego Marcina, ale nie tylko, bo gęsina to pyszne mięso – mówi Barbara Misztal.
Kowalańską gęś z pęczakiem i grzybami przygotują gospodynie w następujący sposób: – Najpierw z podrobów i ze skrzydeł gęsi ugotujemy wywar, w którym ugotujemy kaszę, prawdziwki, następnie nadziejemy gęś, zaszyjemy ją i upieczemy w niskiej temperaturze przez około 3-4 godziny, czyli tyle ile gęś waży. W trakcie pieczenia gęś będzie smarowana miodem, aby jej skórka przyrumieniła się – mówi Kowalanka, która wespół z innymi gospodyniami kontynuuje 58-letnią tradycję zespołu.
Dlaczego gęś kielecka?
Niewiele osób wie, że region świętokrzyski ma swoją rasę gęsi – kielecką, która wraca na tym terenie do hodowli.
Promowanie i hodowla ekstensywna gęsi kieleckiej to jedna z form aktywnej ochrony przyrody i wspieranie kulinarnych tradycji regionu świętokrzyskiego. To zachowanie gatunku, który jest ważny z punktu widzenia zachowania puli genetycznej rasy rodzimej, w okresie międzywojennym bardzo popularnego i chętnie widzianego na stołach.
Gęsi kieleckie hodowane będą najpierw na nadnidziańskich łąkach na terenie Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
Jak mówi Dariusz Wiech, główny specjalista w Zespole Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, gęś kielecka to jedna z mniejszych ras gęsi. Gąsior waży około pięciu kilogramów, gęś trzy i pół kilograma. Dzięki niedużej masie ptaki te są słabo otłuszczone, co podnosi ich walory smakowe. Ptak w całości jest pokryty białymi piórami. Dziób oraz nogi ma koloru pomarańczowoczerwonego. Gęś kielecka mą zgrabną i delikatną głowę. Do słabszych cech rasy należy nieśność, która wynosi do 17 jaj. Rasa dobrze znosi niekorzystne warunki klimatyczne i jest najlepiej przystosowana do życia na naszym terenie.
Jak hodować gęś kielecką?
Jak dodaje Dariusz Wiech, gęsi kieleckie są idealne do chowu w małych gospodarstwach wiejskich, szczególnie agroturystycznych, gdzie są ciekawostką do obserwacji dla gości. Taka hodowla ma wiele zalet. Wysoko cenione ze względu na walory odżywcze i smakowe są nie tylko gęsie jaja, mięso czy smalec, ale ceni się je także za puch i pierze.
– Od szóstego tygodnia życia można je żywić paszami własnymi, takimi jak ziarna zbóż, zielonki, siano, ziemniaki, marchew, co znacznie obniża koszty utrzymania chowu. Należy im jednak zapewnić częściowe zadaszenie, chroniące przed deszczem lub słońcem, a w chowie ekologicznym dążyć do zapewnienia zwierzętom warunków jak najbardziej zbliżonych do naturalnych – tłumaczy ekspert.
Jak można podawać gęsinę? Przepisy na najlepsze dania z wykorzystaniem jej mięsa będzie można poznać już wkrótce.