Jesienią kończy się sezon hodowlany gęsi, która z roku na rok coraz częściej gości na polskich stołach. Hodowla gęsi i spożycie tego mięsa rośnie także w województwie świętokrzyskim, między innymi za sprawą konkursów kulinarnych skierowanych do naszych Kół Gospodyń Wiejskich.
W niedzielę (16 października) w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się cykliczna impreza pt. „Smaki Gęsiny”. Tegorocznemu wydarzeniu towarzyszył będzie finał konkursu kulinarnego dla gospodyń z terenu województwa świętokrzyskiego, którego tematem przewodnim jest przyrządzenie potrawy z gęsi, wzbogaconej dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie naszej, regionalnej. Co zaprezentują?
Jak mówi Barbara Misztal z Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki z Kowali w gminie Nowiny, udział w konkursie kulinarnym „Smaki Gęsiny” gospodynie zrzeszone w kole traktują bardzo ambicjonalnie.
– Zaprezentujemy danie z gęsi, które wymaga sporo pracy i talentu kulinarnego, ale my jesteśmy ambitne. Przyrządzimy kowalańską gęś z pęczakiem i grzybami, pyszna potrawę, która w naszych stronach przyrządza się na przykład na świętego Marcina, ale nie tylko, bo gęsina to pyszne mięso – mówi Barbara Misztal.
Kowalańską gęś z pęczakiem i grzybami przygotują gospodynie w następujący sposób: – Najpierw z podrobów i ze skrzydeł gęsi ugotujemy wywar, w którym ugotujemy kaszę, prawdziwki, następnie nadziejemy gęś, zaszyjemy ją i upieczemy w niskiej temperaturze przez około 3-4 godziny, czyli tyle ile gęś waży. W trakcie pieczenia gęś będzie smarowana miodem, aby jej skórka przyrumieniła się – mówi Kowalanka, która wespół z innymi gospodyniami kontynuuje 58-letnią tradycję zespołu.
Dlaczego gęś kielecka?
Niewiele osób wie, że region świętokrzyski ma swoją rasę gęsi – kielecką, która wraca na tym terenie do hodowli.
Promowanie i hodowla ekstensywna gęsi kieleckiej to jedna z form aktywnej ochrony przyrody i wspieranie kulinarnych tradycji regionu świętokrzyskiego. To zachowanie gatunku, który jest ważny z punktu widzenia zachowania puli genetycznej rasy rodzimej, w okresie międzywojennym bardzo popularnego i chętnie widzianego na stołach.
Gęsi kieleckie hodowane będą najpierw na nadnidziańskich łąkach na terenie Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych.
Jak mówi Dariusz Wiech, główny specjalista w Zespole Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, gęś kielecka to jedna z mniejszych ras gęsi. Gąsior waży około pięciu kilogramów, gęś trzy i pół kilograma. Dzięki niedużej masie ptaki te są słabo otłuszczone, co podnosi ich walory smakowe. Ptak w całości jest pokryty białymi piórami. Dziób oraz nogi ma koloru pomarańczowoczerwonego. Gęś kielecka mą zgrabną i delikatną głowę. Do słabszych cech rasy należy nieśność, która wynosi do 17 jaj. Rasa dobrze znosi niekorzystne warunki klimatyczne i jest najlepiej przystosowana do życia na naszym terenie.
Jak hodować gęś kielecką?
Jak dodaje Dariusz Wiech, gęsi kieleckie są idealne do chowu w małych gospodarstwach wiejskich, szczególnie agroturystycznych, gdzie są ciekawostką do obserwacji dla gości. Taka hodowla ma wiele zalet. Wysoko cenione ze względu na walory odżywcze i smakowe są nie tylko gęsie jaja, mięso czy smalec, ale ceni się je także za puch i pierze.
– Od szóstego tygodnia życia można je żywić paszami własnymi, takimi jak ziarna zbóż, zielonki, siano, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, co znacznie obniża koszty utrzymania chowu. Należy im jednak zapewnić częściowe zadaszenie, chroniące przed deszczem lub słońcem, a w chowie ekologicznym dążyć do zapewnienia zwierzętom warunków jak najbardziej zbliżonych do naturalnych – tłumaczy ekspert.
Jak można podawać gęsinę? Przepisy na najlepsze dania z wykorzystaniem jej mięsa będzie można poznać już wkrótce.