101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 30 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czas na papierówki. Najwcześniej dojrzewają białe i czerwone

Nawożenie jabłoni po zbiorach. Już warto je zaplanować

Fot. Pixabay

 

Druga połowa lipca to czas na papierówki – jabłka, które bez wątpienia dojrzewają u nas najwcześniej.

Na świecie uprawia się około ośmiu tysięcy różnych odmian jabłek, w Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Odmiany uprawiane w Polsce dzielą się na letnie, jesienne i zimowe oraz na stare i te, nowe.

Wczesne odmiany jabłoni to drzewa owocujące w czasie wakacji. Najwcześniejszymi są papierówki – biała i czerwona.

Papierówka biała zwana też oliwką żółtą. Do zjedzenia dojrzała jest zazwyczaj w połowie lipca. Papierówka białą ma jabłka średniej wielkości o skórce gładkiej, śliskiej, początkowo zielonkawej, która dojrzewając, zmienia kolor na żółty. Miąższ ma początkowo kremowożółty, kwaskowatosłodki, chrupki, soczysty, po dojrzeniu suchy, o mączystej konsystencji.

Papierówka to drzewo odporne na chłody. Zazwyczaj owocuje przemiennie. Jest średnio podatne na parcha i mało na mączniaka. Jest jednak podatne na choroby kory i drewna. Często na pniach i konarach tego drzewa pojawiają się zrakowacenia.

Papierówki / źródło wikimedia.org
Papierówki / źródło wikimedia.org

Papierówka czerwona to odmiana Early Geneva. Dojrzewa w drugiej połowie lipca. W chłodni można ją składować do końca sierpnia.

Owoce Early Geneva są kuliste i mają gładką, śliską skórkę o barwie żółtej, pokrywającej się różowawym lub czerwonawym rumieńcem. Czasami nawet cały owoc jest jednolicie czerwony. Miąższ ma białawy lub o barwie lekko kremowej, kwaskowosłodki, soczysty, chrupiący. Uzyskany po przesmażeniu mus jest jednolity i długo po pasteryzacji zachowuje jasną barwę.

Drzewo jest dość odporne na mróz. Owocuje przemiennie. Niestety jest bardzo podatne na parcha jabłoni i mączniaka jabłoni, średnio na choroby kory i drewna.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR)kredytrolnictwo
Udostępnij236Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Ruszyły kredyty płynnościowe dla rolników

Następny wpis

Oto laureaci trzeciego miejsca w konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Paweł i Sylwia Śmiech - laureaci III miejsca w województwie świętokrzyskim w Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne oraz I miejsca w powiecie sandomierskim / Fot. KRUS Kielce

Oto laureaci trzeciego miejsca w konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.