Na rynkach hurtowych zimna pora roku to czas warzyw korzeniowych. Hitem ostatnich lat jest czarny czosnek.
Właściciele firm na rynku hurtowym w Sandomierzu prezentują szeroką ofertę, wśród której nie może także zabraknąć warzyw i owoców dostarczanych przez okolicznych rolników. Warzywa korzeniowe to obecnie przeboje rynku.
Tanie są buraki ćwikłowe – w cenie 1 zł za kg, marchew kosztuje od 1 do 1,20 zł za kg, pietruszka korzeniowa to wydatek 3 zł za kg, seler kosztuje 3 zł za kg.
Ziemniaki są w cenie od 1,2 do 1,3 zł za kg. Tanieje cebula biała, w tym roku w handlu hurtowym kosztuje od 1,70 do 1,8 zł za kg. Jest tańsza niż przed tygodniem o ponad 5 proc. Główka czosnku to wydatek od 1 do 2 zł.
Czarny czosnek, zwany potocznie kiszonym jest jeszcze mało popularny, ale warto poznać jego zalety.
Znany był już w starożytności. Jego ojczyzną są Korea, Japonia i Chiny, gdzie zajmował wyjątkową pozycję. Wierzono nawet, że jest sposobem na nieśmiertelność. W krajach azjatyckich jest wciąż popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety.
Czarny czosnek ma niepowtarzalny smak, przypominający suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. Powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80 °C) i dużej wilgotności. W tym czasie czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach oraz poprawia przyswajalność substancji aktywnych i składników mineralnych.
Czarny czosnek wyróżnia się także właściwościami zdrowotnymi. Może wspomagać pracę większości narządów oraz wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Jego wartość zdrowotną podnosi również wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie czarnego czosnku wspomaga wzrost odporności i wzmocnienie organizmu.