101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Czas na warzywa korzeniowe

Czas na warzywa korzeniowe

Fot. Canva

Na rynkach hurtowych zimna pora roku to czas warzyw korzeniowych. Hitem ostatnich lat jest czarny czosnek.

Właściciele firm na rynku hurtowym w Sandomierzu prezentują szeroką ofertę, wśród której nie może także zabraknąć warzyw i owoców dostarczanych przez okolicznych rolników. Warzywa korzeniowe to obecnie przeboje rynku.

Tanie są buraki ćwikłowe – w cenie 1 zł za kg, marchew kosztuje od 1 do 1,20 zł za kg, pietruszka korzeniowa to wydatek 3 zł za kg, seler kosztuje 3 zł za kg.

Ziemniaki są w cenie od 1,2 do 1,3 zł za kg.  Tanieje cebula biała, w tym roku w handlu hurtowym kosztuje od 1,70 do 1,8 zł za kg. Jest tańsza niż przed tygodniem o ponad 5 proc. Główka czosnku to wydatek od 1 do 2 zł.

Czarny czosnek, zwany potocznie kiszonym jest jeszcze mało popularny, ale warto poznać jego zalety.

Znany był już w starożytności. Jego ojczyzną są Korea, Japonia i Chiny, gdzie zajmował wyjątkową pozycję. Wierzono nawet, że jest sposobem na nieśmiertelność. W krajach azjatyckich jest wciąż popularny i doceniany jako przyprawa i suplement diety.

Czarny czosnek ma niepowtarzalny smak, przypominający suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. Powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc poddawany jest odpowiedniej temperaturze (60-80 °C) i dużej wilgotności. W tym czasie czosnek zmienia swój kolor, smak, strukturę i zapach oraz poprawia przyswajalność substancji aktywnych i składników mineralnych.

Czarny czosnek wyróżnia się także właściwościami zdrowotnymi. Może wspomagać pracę większości narządów oraz wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Jego wartość zdrowotną podnosi również wysoka zawartość przeciwutleniaczy. Regularne spożywanie czarnego czosnku wspomaga wzrost odporności i wzmocnienie organizmu.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: czarny czosnekczosnekrolnictwoSandomierztargwarzywawarzywa korzeniowe
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Słyszeliście o fitce kazimierskiej?

Następny wpis

„Akademia Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy w Rolnictwie” w szkole w Sandomierzu

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
„Akademia Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy w Rolnictwie” w szkole w Sandomierzu

„Akademia Zdrowia i Bezpieczeństwa Pracy w Rolnictwie” w szkole w Sandomierzu

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.