Jak podał Główny Urząd Statystyczny, w 2023 roku dostawy mięsa na rynek krajowy wyniosły 4460 tysięcy ton i były niższe o 4,4 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. O 9,4 procent spadły dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych, na o 3 procent wzrosły dostawy mięsa drobiowego.
Główny Urząd Statystyczny policzył także ile najważniejszych produktów żywnościowych przypadało w roku 2023 na jednego mieszkańca Polski. Jak wyglądała konsumpcja.
Niemal 95 kg ziemniaków, 106 kg warzyw, 61 kg owoców, 106 kg przetworów podstawowych zbóż około 6 kg masła, 5 kg tłuszczów zwierzęcych, 276 litrów mleka krowiego, 179 sztuk jaj kurzych, 43 kg cukru, 3,4 l wódki, 87 l piwa.
W porównaniu do roku 2010, w roku 2023 zanotowano wysoki wzrost spożycia niektórych artykułów konsumpcyjnych, w tym jaj, masła i mleka. Spadło natomiast spożycie tłuszczy jadalnych i napojów alkoholowych.