W pierwszej połowie 2025 roku wartość polskiego eksportu żywności osiągnęła 28 mld euro, co oznacza wzrost o 7,9 procent względem pierwszej połowy 2024 roku – przekazało w komunikacie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Największe wzrosty dotyczyły m.in. czekolady, mięsa wołowego i mleka w proszku.
Najwięcej towarów trafiło na rynki państw Unii Europejskiej, gdzie sprzedaż wzrosła do poziomu 39,8 mld euro i stanowiła 74 proc. całego eksportu rolno-spożywczego. Największymi partnerami handlowymi Polski są Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Holandia i Włochy.
Obecnie 47 polskich wyrobów znajduje się w Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych lub w Rejestrze Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności prowadzonym przez Komisję Europejską. Wśród nich są m.in. oscypek, kiełbasa lisiecka czy fasola wrzawska.