Czerwiec to kolejny miesiąc wypełniony pracami w ogrodzie. Można już zbierać pierwsze warzywa, ale jest wiele obowiązków, o których nie można zapomnieć. Konieczne jest pielenie grządek, podlewanie i monitorowanie, czy rośliny nie chorują.
W czerwcu zbieramy już sałatę, rzodkiewki, młodą marchewkę, koperek, roszponkę czy szpinak. Aby zapewnić ciągłość zbiorów, trzeba dodatkowo dosiewać co kilka tygodni warzywa zasiane wczesną wiosną.
Do gruntu wysiewamy o tej porze roku szpinak, szczaw, koper czy botwinkę, a te wysiane wcześniej przerywamy, aby nie rosły zbyt gęsto i miały szansę na dobry plon.
– Czerwiec to miesiąc walki z chwastami, które potrafią skutecznie zakłócić prawidłowy wzrost warzyw. Grządki trzeba systematycznie odchwaszczać, a także spulchniać. Regularne podlewanie warzyw raz dziennie, najlepiej rano lub wieczorem to w czasie tego okresu wegetacji konieczność – mówi Zenon Walas, który prowadzi swoje uprawy w Rodzinnym Ogrodzie „Prochownia” w Kielcach.
Doświadczony ogrodnik radzi, aby młode rośliny na grządkach systematycznie przeglądać i sprawdzać, czy nie ma na nich oznak chorób.
– Porażone liście trzeba usuwać, a na rośliny zastosować oprysk przeciwko chorobom grzybowym i innym – mówi Zenon Walas.
Trzeba zadbać pomidory: konieczne jest podpinanie pędów, usuwanie wilków, podlewanie, nawożenie nawozem z pokrzyw lub innymi nawozami, codzienne przeglądanie roślin w poszukiwaniu oznak szarej pleśni czy zarazy ziemniaczanej.
W czerwcu intensywnie rosną też ogórki i dlatego ich pędy warto podpinać do podpór, by lepiej owocowały. Trzeba je też regularnie raz dziennie podlewać, ponieważ potrzebują bardzo dużo wody.
W ogródku ziołowym można już zbierać pierwsze zioła i przycinać sadzonki, by się lepiej rozkrzewiły.