101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna PORADY I ZALECENIA

Czynniki wpływające na intensywność fotosyntezy, ilość i jakość plonów

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Fotosynteza jest złożonym procesem zachodzącym w roślinach zielonych, w którym z prostych związków nieorganicznych (wody i dwutlenku węgla), przy udziale energii światła słonecznego, tworzone są związki organiczne magazynowane lub wykorzystywane przez rośliny w procesach wzrostowych.

Proces fotosyntezy jest szeregiem skomplikowanych reakcji fotochemicznych i biochemicznych. Zachodzące reakcje możemy podzielić na dwie fazy: świetlną i ciemną.

  • W czasie fazy świetlnej dochodzi do absorpcji energii światła słonecznego oraz fotolizy wody. Efektem fazy świetlnej jest powstanie „siły asymilacyjnej”, czyli dwóch związków chemicznych (ATP – związku wysokoenergetycznego, wzbogacanego w energię i NADPH – związku redukowanego w tej fazie fotosyntezy).
  • W fazie ciemnej zachodzą reakcje biochemiczne (przy udziale ATP i NADPH) prowadzące do wiązania dwutlenku węgla przez rośliny i wytwarzania asymilatów – cukrów prostych. Warunkiem przebiegu procesu fotosyntezy jest zaabsorbowanie energii światła przez barwniki roślinne: chlorofile i karotenoidy.

Intensywność procesu fotosyntezy ulega zmianom pod wpływem czynników wewnętrznych (np. zawartości chlorofilu, budowy liści) i zewnętrznych (np. zawartości dwutlenku węgla, wody, temperatury, natężenia światła, zawartości składników mineralnych).

Zawartość chlorofilu w liściach przeciętnie wynosi od 4 do 7 mg/dm². Czysty chlorofil stanowi około 10 proc. chloroplastu. Na zawartość chlorofilu i jego odpowiedni poziom duży wpływ mają składniki pokarmowe, a szczególnie magnez.

Światło. Ilość energii świetlnej wykorzystanej bezpośrednio w procesie fotosyntezy jest niewielka i może wynosić maksymalnie od 3,5 do 5 proc. Ilość światła zaabsorbowana przez liście zależy od wielu czynników, m.in. optycznych właściwości liści, zawartości barwników, kąta ustawienia liści, kąta i kierunku padania promieni słonecznych.

Zawartość dwutlenku węgla. Średnie stężenie CO₂ w przyziemnej warstwie atmosfery wynosi około 0,04 proc. Głównym źródłem dwutlenku węgla w atmosferze są procesy spalania substancji zawierających węgiel. Zachodzą one przede wszystkim w glebie przy udziale mikroorganizmów. Dwutlenek węgla produkowany jest także w wyniku oddychania wszystkich żywych organizmów oraz w procesach spalania paliw towarzyszących działalności człowieka. CO₂ wnika do roślin głównie przez aparaty szparkowe.

Proces fotosyntezy jest głównym procesem redukującym CO₂ (biosekwestracja)

Woda. Wpływ wody na przebieg procesu fotosyntezy jest duży. Jej niedobór w organizmie rośliny powoduje zamykanie się aparatów szparkowych i odcięcie dopływu dwutlenku węgla do miękiszu asymilacyjnego. Niedobór wody zmniejsza także ogólną aktywność biochemiczną chloroplastów, w których zachodzi fotosynteza.

Temperatura. Fotosynteza teoretycznie może zachodzić w temperaturze, w której enzymy zachowują aktywność, czyli od 0°C do 50°C. Optymalna temperatura dla fotosyntezy większości roślin klimatu umiarkowanego wynosi około 25°C. Jeśli jednak temperatura liści przekroczy 35°C, intensywność fotosyntezy na ogół spada. Temperatura zbliżona do maksymalnej powoduje inaktywację enzymów zaangażowanych w fazę ciemną fotosyntezy.

Składniki mineralne – pokarmowe

  • Azot. Niedobór azotu powoduje silne ograniczenie tempa fotosyntezy – 75 proc. ogólnej zawartości azotu w liściach znajduje się w chloroplastach. Pierwiastek ten wchodzi w skład białek i chlorofilu. Wraz ze wzrostem jego zawartości w liściach, wzrasta też intensywność fotosyntezy i przyrasta powierzchnia blaszki liściowej. Azot wpływa na wielkość i prawidłową morfologię chloroplastów. Przy jego braku następuje przyspieszenie starzenia się chloroplastów i zwiększenie szkodliwości intensywnego promieniowania słonecznego.
  • Fosfor wchodzi w skład wielu związków organicznych biorących udział w fotosyntezie. Jego niedobór oddziałuje m.in. na ograniczenie tempa przyrostu blaszek liściowych. Przy niedoborze fosforu obserwuje się zwiększenie zawartości skrobi w chloroplastach, co wpływa na spadek szybkości procesu fotosyntezy.
  • Potas jest aktywatorem enzymów uczestniczących w reakcjach fazy świetlnej fotosyntezy. Jest także odpowiedzialny za otwieranie i zamykanie aparatów szparkowych oraz za procesy transportu asymilatów w roślinie. Zamykanie i otwieranie aparatów szparkowych umożliwia pobieranie dwutlenku węgla przez rośliny. Nawet przy dobrym uwodnieniu tkanek roślin, a jednocześnie występującym deficycie potasu, następuje spadek tempa fotosyntezy. Natomiast szybkie odprowadzanie asymilatów z liści do organów, które ich potrzebują, poprawia tempo fotosyntezy.
  • Magnez jest podstawowym składnikiem chlorofilu. Jego niedobór przekłada się wprost na spadek zawartości barwników w roślinie, a spadek ilości barwników ogranicza fotosyntezę. Wraz z potasem, magnez jest odpowiedzialny za transport asymilatów.
  • Żelazo wpływa zaś na syntezę chlorofilu. Wchodzi także w skład przenośników elektronów – cytochromów, ferrodoksyny, asymilatów.
  • Mangan łącznie z chlorem odpowiadają za fotolityczny rozkład wody leżący u podstaw fotosyntezy. Deficyt tego pierwiastka może prowadzić do dezorganizacji systemu membranowego w chloroplastach i obniżyć fotosyntezę nawet o 50 proc.

Odczyn gleb. Odpowiedni odczyn gleb ph właściwy dla danej rośliny warunkuje rozwój systemu korzeniowego, dostępność składników pokarmowych, makro- i mikroelementów, prawidłowy rozwój i plonowanie roślin.

W produkcji ogrodniczej niektóre czynniki można modyfikować – światło, temperaturę, zawartość dwutlenku węgla, wodę, zawartość makro- i mikroskładników, zawartość substancji organicznej.

W produkcji rolniczej ważny jest termin siewu, gęstość siewu, woda – wodna retencja glebowa. Szczególnie ważna jest zawartość makro- i mikroelementów oraz odczyn gleby i zawartość substancji organicznej gleby.

Krzysztof Domagała

Tagi: fotosyntezaporadyprodukcjarolnictwo
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zobacz również

Rzeżucha / Fot. pixabay.com
AKTUALNOŚCI

Siejemy rzeżuchę. Warto sprawdzić jak, kiedy i dlaczego

PrzezMarzena Smoręda
24 marca 2023

Maksymalnie dwa tygodnie potrzebne jest na wyhodowanie na okiennym parapecie rzeżuchy, która jest nie tylko nieodłączną dekoracją wielkanocnego stołu, ale...

Czytaj więcej
Fot. Radio Kielce

Sadzimy drzewa owocowe. Sadzonki śliwy

24 marca 2023
Szafran (krokus) / Fot. Wikipedia

Szafran – najdroższa przyprawa świata

24 marca 2023
Czereśnie / Fot. Marcin Kaca

Pora na sadzenie drzew owocowych. Sadzonki czereśni

21 marca 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.