Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” zaprezentowały swój dorobek związany z przetwarzaniem darów lasu. Częstowały mieszkańców i zaproszonych gości daniami, które wykonały z ich wykorzystaniem. To część projektu pn. „Natura od kuchni” realizowanego wspólnie z Lasami Państwowymi.
Stoły w świetlicy wiejskiej w Chwałkach uginały się od różnych potraw. Były to m.in. pierogi z kapustą i grzybami, risotto z grzybami i parmezanem, a także przetwory z jagód oraz dzikich malin. Nie mogło zabraknąć popularnego ciasta pn. leśny mech. Było też wiele innych potraw, które niezwykle urozmaiciły i wzbogaciły ofertę degustacyjną. Joanna Płodowska, jedna z uczestniczek projektu powiedziała, że jego realizacja bardzo zbliżyła członkinie koła. Odbyły się wspólne wyprawy do lasu, aby zbierać owoce i grzyby, a potem było mnóstwo pracy związanej z ich przetwarzaniem. Dary lasu zainspirowały panie do tego stopnia, że powstała nowa potrawa – pieczone jabłko w sosie grzybowym z dodatkiem miodu, której dzisiaj także można było spróbować.
Wszystkie przetwory, wykonane w ramach projektu będą teraz służyć przez cały rok paniom z KGW do przygotowywania różnego rodzaju dań na wydarzenia, które będą organizować u siebie oraz na imprezy, gdzie będą gościnnie z własnym stoiskiem.
Klaudia Tajs, prezes Koła Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” powiedziała, że pomysł na projekt zrodził się z tęsknoty za lasem. W Chwałkach i najbliższym sąsiedztwie dominują sady i pola, dlatego członkinie KGW stwierdziły, że warto przybliżyć las mieszkańcom zarówno poprzez potrawy i przetwory, które zostały wykonane z wykorzystaniem jego darów, jak i poprzez rozmowy zachęcające do tego, aby zabierać rodziny na spacery do lasu.
W ramach projektu Lasy Państwowe podarowały Kołu Gospodyń Wiejskich „Chwałowianki” kilka drzewek iglastych, które zostały posadzone na skarpie przy świetlicy wiejskiej.