101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dieta na upał. Po jakie sięgnąć warzywa, owoce i produkty mleczne radzi dietetyk

Marzena SmorędaPrzezMarzena Smoręda
26 lipca 2022
w AKTUALNOŚCI, PORADY I ZALECENIA
0
Warzywa / Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Woda, warzywa, owoce oraz maślanka, kefiry i jogurty powinny być podstawą diety zalecanej na upalne dni. Przede wszystkim warto sięgnąć po produkty prosto z ogrodu czy sadu, bo nic tak jak one nie ugasi pragnienia i ochłodzi organizm.

– Zawierające dużo wody: ogórek, sałata, pomidory są najlepszą podstawą diety na upalne dni dla organizmu, który przy wysokich temperaturach powietrza domaga się przede wszystkim nawodnienia – mówi Olga Chaińska, dietetyk kliniczny, trener personalny.

Jak radzi dietetyk, pory posiłków powinny być w lecie nadal regularne, ale pokarmy muszą być zdecydowanie lżej strawne niż spożywane w innych porach roku.

– Woda to podstawa w czasie upału, a ponieważ szybko pozbywamy się jej, pocąc się w wysokich temperaturach. Ważne są mikroelementy wypłukiwane z organizmu razem z potem, dlatego do wody można dodać elektrolity. Skutecznie zadziała na uzupełnienie wartościowych substancji sok pomidorowy. Jest to ważne szczególnie dla dzieci, sportowców czy seniorów – mówi dietetyk kliniczny, trener personalny.

Jak radzi ekspert, dobrze sprawdzi się latem lekko sfermentowany nabiał, a więc kefir, maślanka, jogurt. Na ich bazie można robić chłodniki, które ochłodzą i nawodnia organizm.

– Sałatki owocowe, warzywne powinny być podstawą diety. Jeśli musimy jeść mięso, to koniecznie pieczone, gotowane, nie smażone. Unikać należy alkoholu, który działa na organizm odwadniająco, dużej ilości kawy, fast foodów, przetworzonych produktów, soli, mleka, bo to wyciąga wodę z organizmu, a nie nawadnia go – mówi Olga Chaińska.

Warzywa możemy jeść od rana do wieczora, jako główny składnik naszych posiłków. W czasie upałów dobrze jest wybierać te o dużej zawartości wody. Pomogą nam się nawodnić i schłodzić, a przy okazji nie dostarczą wielu kalorii.

Ważne

Ogórek to zdecydowany faworyt wśród nawadniających warzyw. Zawiera aż 96 proc. wody i dostarcza zaledwie 14 kcal w 100 gramach.

Sałata, jak wszystkie warzywa liściaste to prawdziwa skarbnice beta-karotenu oraz chlorofilu. Prawie w całości składa się z wody, która stanowi około 95 proc. jej masy. Jest niskokaloryczne (od 14 do 20 kcal) i można jeść je bez ograniczeń.

Pomidory są niedocenione jako naturalne źródło wody, zawierają jej aż 94 proc.. Dostarczają duże ilości potasu i magnezu, co jest istotne przy zaburzeniach elektrolitowych, występujących w lecie.

W upalne dni warto sięgnąć po seler naciowy, który zawiera 90 proc. wody i wiele składników mineralnych.

Sfermentowane produkty mleczne, jak maślanka, kefiry i jogurty są lekkostrawne i orzeźwiające.

Dodatkiem do letnich potraw i napojów jest mięta, wykazująca naturalne właściwości odświeżające, dzięki zawartości mentolu.

Tagi: dietadietetykowocerolnictwosuperowoceupałwarzywa
Poprzedni wpis

Prowadzenie gospodarstwa to więcej niż praca

Następny wpis

Rozpoczął się zbiór nasion wyjątkowo rzadkich roślin

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025
Następny wpis
26.07.2022. Krzyżanowice. Zbiór nasion roślin. Dyptan / Fot. ZŚiNPK

Rozpoczął się zbiór nasion wyjątkowo rzadkich roślin

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.