101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 16 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dlaczego barszcz, mak, groch, grzyby i ryby? Dania na wigilijny stół mają swoją symbolikę

Wieczerza wigilijna / Fot. Canva

Wieczerza wigilijna / Fot. Canva

Dwanaście dań, według tradycji musi znaleźć się na wigilijnym stole. Tę liczbę ustanowiono na pamiątkę 12 apostołów i 12 miesięcy w roku. Co podawano i dlaczego?

– W biednych chałupach chłopskich nigdy tyle potraw na stole nie stało. Było ich zaledwie 5 lub 7. Dania wigilijne musiały być z lasu, z pola, z łąki, sadu, z ogrodu i wody, nie ze sklepu, bo jak mawiano: „Pan Bóg tak urzą­dził, że to jest wszystko dla człowieka” – tłumaczy etnolog, dr Alicja Trukszyn.

Uczestnicy wieczerzy musieli spróbować wszystkich potraw.

– Do najbar­dziej typowych pokarmów wigilijnych wokół Łyśca należały: barszcz z mąki żytniej lub owsia­nej z zakwasem z buraków, groch, fa­sola, grzyby, kartofle, różnego rodzaju kasze, pierogi grzybami, kluski z makiem, kapusta z grochem, śledzie, dawniej też jagły. Inne ryby były rzadkością, tylko bogatsi gospodarze mogli sobie na nie pozwolić. Obowiązkowy był kompot z suszu, czyli z gruszek, jabłek i śliwek – tłumaczy etnolog.

Podczas wieczerzy pamiętano też o zwierzętach gospodarskich.

– Odkładano po łyżeczce z każdej potrawy do osobnej miski i tego samego wieczo­ra lub na drugi dzień rano, z kolorowym opłatkiem i chlebem zanoszono je kro­wom. Jeszcze w latach 50. XX wieku, w wielu miejscowościach okraszano pierogi i kapustę olejem z nasion konopi, jest to relikt obrzędowości pogańskiej związany z kultem zmarłych. Ziemniaki u jednych były obowiązkowe, a inni w obawie przed wrzodami i czyrakami nie jedli ich wcale – mówi Alicja Trukszyn.

Każdy region ma swoje świąteczne tradycje i charakterystyczne potrawy. Zależą od tradycji, które wciąż są kultywowane w wielu rodzinach.

– Każda z potraw, a konkretnie jej składnik, niesie ze sobą inną symbolikę – mówi Alicja Trukszyn i wyjaśnia:

Tradycyjna zupa wigilijna to barszcz czerwony. To niewątpliwie chluba staropolskiej kuchni. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI w. Jego obecność na wigilijnym stole miała zapewniać długowieczność oraz doskonałe zdrowie.

Mak miał przynosić bogactwo, płodność, urodzaj i zapewnić w następnym roku dobrobyt domownikom. Nie mogło go zabraknąć, bo to zwiastowało przyjście na dom nieszczęścia. Mak uznawano za środek do wędrowania między światami, symbol zarówno życia, jak i śmierci. Wierzono, że zmarli opiekują się ziarnem zsyłanym na ziemię, które zwiastuje urodzaj. Dla chrześcijan z kolei, to symbol wiary i płodności. 

Pszenica oznaczała bogactwo i pieniądze.

Kluski z makiem, kutia, czyli potrawa z pszenicy, maku, miodu i suszonych śliwek to jedno z najpopularniejszych wigilijnych potraw zarówno kiedyś, jak i dziś.

Kapusta miała chronić od złego i zapewnić zdrowie, witalność i siłę na wiosnę.

Groch i fasola to zwiastuny płodności, miłości, dostatku i urodzaju oraz pieniędzy. Przesądy podają, że kto zje w Wigilię groch, przez cały kolejny rok nie będzie narzekać na niedostatek. Chronił pola od gradu. Składano go także w czasie wigilii w ofierze wilkom, by omijały zagrody.

Kasza wróżyła bogactwo i dostatek, zapewniała pieniądze w przyszłym roku.

Mąka, a szczególnie chleb upieczony w piecu z własnej maki, to symbol Ciała Chrystusa i wiara, że spożywanie go w wigilię daje siłę i sytość oraz urodzaj zboża w następnym roku.

Zupy grzybowa jako druga potrawa zamiast barszczu czerwonego.

Leśne grzyby na zupę oraz dodawane do pierogów i kapusty posiadały magiczną moc i zjedzone podczas wigilii miały zapewnić szczęście i dostatek domownikom. Tradycja ludowa mówiła, że wszystko co z lasu pochodziło „nie z tego świata”.

Miód i orzechy jako podstawowe składniki klusków z makiem, miodem i orzechami -wigilijnej kutii. Miód uchodził za pokarm istot pozaziemskich, boskich. Zjedzony podczas Wigilii chronił przed złem, zapewniał radość i dostatek. Orzechy jako symbol tajemnicy, płodności i pieniędzy: orzechy włoskie symbolizują mądrość, laskowe płodność, zdrowie i cierpliwość.

Kompot z suszu, jako najważniejszy napój wigilijny, to kolejna ważna pozycja na wigilijnej liście. Kompot przygotowywany był na bazie dostępnych suszonych owoców z własnego sadu lub ogrodu. Napój ten dawał nadzieje na pokój, miłość i zdrowie.

Ludowe przesądy głoszą, że:

–  jabłka dają miłość, zdrowie, pokój, zgoda nieśmiertelność, wieczna młodość
i odkupienie;

–  śliwki szczęście i pomyślność, odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność;

–  gruszki długie życie i szczęście, „przyciągają” pieniądze.

Ryby – w ludowej symbolice ryba jest symbolem płodności i nowego życia. W wierze chrześcijańskiej to znak Jezusa Chrystusa. Konkretnie odradzania się i chrztu. Jej obecność na stole wigilijnym miała zapewniać harmonię i spokój oraz zapewnić sytość w nowym roku.

Dawniej, w rodzinach magnackich, w wieczór wigilijny jadano drogie ryby – szczupaki, węgorze, jesiotry, pstrągi, łososie, sandacze, karpie i przyrządzane je na wiele sposobów np. w galarecie, smażone, gotowane, pieczone. Bywało, że dań rybnych było aż tyle, iż tradycyjna liczba 12 potraw okazywała się być niewystarczająca. Na stołach chłopskich mogły się pojawić samodzielnie złowione płocie, leszcze, liny, jeżeli w pobliżu znajdowała się rzeka. Najczęściej był to śledź, który dla mieszkańców wsi był symbolem postu i wyczekiwania. Obecnie rybą, która króluje na polskich stołach wigilijnych jest karp. Symbolizuje on długowieczność, bo jak prawie osiemdziesięcioletnia tradycja głosi: ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie cieszył się długim życiem.

Według ludowych zwyczajów podczas wieczerzy wigilijnej należy skosztować każdej potrawy, by w kolejnym roku niczego nam nie zabrakło.

 

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Alicja TrukszynDania wigilijnekapustakompot wigilijnykutialudowe mądrościmakopłatek wigilijnypszenicasusztradycjawigilijny stółzupa grzybowa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Targi Sadownictwa i Ogrodnictwa coraz bliżej

Następny wpis

Z jakiej mąki upiec dobry chleb?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Będzie żywność z dodatkiem larw owadów

Z jakiej mąki upiec dobry chleb?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.