Drzewko oliwne, czyli oliwka europejska, coraz częściej pojawia się w przydomowych ogrodach. Od kilku sezonów jest też bardzo modną rośliną w aranżacji wnętrz. Ze względu na swój śródziemnomorski charakter stwarza w otoczeniu wakacyjny klimat i daje pyszne owoce.
Oliwka europejska to gatunek wieloletniego drzewa ze smacznymi owocami, które są przysmakiem na całym świecie. Poza zastosowaniem kulinarnym, są wykorzystywane również do produkcji kosmetyków czy leków.
Człowiekowi drzewka oliwne towarzyszyły od tysięcy lat. Oliwki powszechnie uprawiane są w: Grecji, Hiszpanii, Włoszech czy Maroku, a także w Japonii czy w Ameryce Południowej. W naszym klimacie, niestety, nie zimują na dworze. W naturze drzewko oliwne dorasta do wysokości 10 metrów, natomiast hodowane u nas, w donicy osiągnie maksymalnie wysokość od 2 do 3 metrów.
Na obfite owocowanie w uprawie w mieszkaniu nie można liczyć, ale drzewo zakwitnie i wyda kilka owoców. Owoce te mogą dojrzewać później, będą drobniejsze oraz mniej smaczne i mniej liczne. Warto jednak próbować uprawy oliwki, jeżeli nie ze względu na smak, to przynajmniej z powodu atrakcyjnego widoku.
Niezwykłe walory dekoracyjne drzewka wynikają również z faktu, że można je łatwo kształtować – przycinać koronę, czy nawet kształtować pień i gałęzie drzewa. Jest to dobry materiał na bonsai.
Jeżeli zapewnimy drzewu odpowiednie warunki, będziemy mogli cieszyć się widokiem białokremowych, drobnych kwiatów oliwki. Mają one delikatny, bardzo przyjemny, słodki zapach. W naszym klimacie możliwe jest wyhodowanie z nich owoców, jednak jest to zabieg pracochłonny.