101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dużo pracy na plantacjach czarnej porzeczki

Czarna porzeczka / Fot. Canva

Czarna porzeczka / Fot. Canva

Czarna porzeczka to jeden z najzdrowszych owoców. Zbiór, który właśnie trwa, nie kończy pracy na plantacjach. Po zbiorach owoców trzeba zadbać o krzewy, co zapewni dobre plonowanie w kolejnym sezonie, radzi ekspertka ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.  

– Ważne jest nie tylko cięcie krzewów, ale także nawożenie, ochrona przed chorobami i szkodnikami oraz chwastami – informuje Wiesława Kaczorek z ŚODR.

Jak tłumaczy nasza ekspertka, cięcie porzeczek czarnych i kolorowych jest inne z uwagi na różny sposób owocowania tych gatunków.

Porzeczki czarne najlepiej owocują na pędach 1-3 letnich. Główne cięcie porzeczki czarne zaleca się wykonać przede wszystkim latem, po zakończeniu zbiorów.

– Na plantacjach po zbiorach przeprowadza się cięcie sanitarne, które usuwa pędy chore, uszkodzone i pokładające się, oraz cięcie formujące, czyli wycinanie wszystkich pędów 4-letnich i starszych. Po cięciu powinno pozostać na krzewie około 5-6 pędów jednorocznych, 3-4 dwuletnie oraz 3-4 trzyletnie. Porzeczkom czarnym nie skraca się pędów jednorocznych. Cięcie po zbiorze owoców umożliwia też rozpoznanie i usunięcie pędów zaatakowanych przez przeziernika porzeczkowca.

Porzeczki po zbiorach trzeba chronić przed chorobami takimi jak: amerykański mączniak agrestu, antraknoza (opadzina) liści porzeczki i rdza wejmutkowo-porzeczkowa. Jeśli choroba jest mocno nasilona opryskiwanie wykonujemy bezpośrednio po zbiorze, drugie po 10-14 dniach. Odpowiednie zabiegi ochrony roślin po zbiorach sprawią, że w kolejnym sezonie porzeczki będą lepiej owocowały, a owoce będą lepszej jakości – wyjaśnia Wiesława Kaczorek.

Na małych plantacjach rozprzestrzenianie się chorób ograniczy również grabienie i usuwanie spod krzewów opadłych liści porażonych przez choroby.

Po zbiorach owoców należy dokarmić krzewy, aby lepiej przygotować je do spoczynku zimowego. Zalecane jest dokarmianie dolistne preparatami zawierającymi cynk i bor, składniki te krzewy zmagazynują w pąkach i pędach. Zostaną wykorzystane na początku kolejnego sezonu, co zagwarantuje dobry wzrost, kwitnienie i plonowanie w przyszłym sezonie. Wpłyną też na zwiększenie mrozoodporności krzewów.

Jesienią powinniśmy też wykonać nawożenie doglebowe potasem i fosforem oraz wapnowanie gleby. Dawki nawozów powinny zostać ustalone na podstawie wyników analizy gleby.

Po zbiorach jest też czas na zwalczanie chwastów.

– Herbicyd należy zastosować w zależności od stanu zachwaszczenia. Jesienią powinny być stosowane środki, które wykazują skuteczność w niższych temperaturach. Jeżeli gleba jest wilgotna i wolna od chwastów można zastosować herbicyd doglebowy, skuteczny wobec chwastom jedno- i dwuliściennym. Zastosowany do połowy października będzie ograniczał kiełkowanie chwastów do końca okresu wegetacji oraz na początku przyszłego sezonu wegetacyjnego. Chwasty jednoliścienne zwalczamy herbicydami zalecanymi w aktualnym programie ochrony roślin, natomiast wieloletnie musimy usuwać mechaniczne z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów. Środki zawierające glifosat stosujemy w okresie wegetacji na intensywnie rosnące chwasty, zabiegi stosujemy wyłącznie w międzyrzędziach, opryskiwaczem z osłonami, gdyż pobranie środka przez zielone części krzewów może uszkodzić rośliny – tłumaczy Wiesława Kaczorek.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: czarna porzeczkaplantacjaŚODRWiesława Kaczorek
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Już można zacząć kiszenie ogórków

Następny wpis

Goldin – piękne i smaczne złote jabłko

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jabłko Goldin / fot. Canva

Goldin - piękne i smaczne złote jabłko

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.