Dworskie paruchy to kolejna propozycja na smaczne danie. Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Jest to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Dworskie paruchy
Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 2 dag drożdży, 2 łyżki rozpuszczonego masła, szczyptasoli, 2 płaskie łyżki cukru, szklanka mleka, mąka do posypania stolnicy.
Sposób przygotowania: W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki rozmieszać rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodać żółtka, sól, mąkę. Wyrobić ciasto, dodać płynne masło i ponownie wyrobić. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, trzeba je podzielić na części, wykładać kolejno na podsypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiać (przez minutę i rozwałkować na grubość jednego centymetra. Wykroić szklanką krążki, przenieść na tacę wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką, trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Szeroki garnek napełnić do połowy ciepłą wodą, przykryć złożoną kilkakrotnie gazą, umocowaną na brzegu za pomocą związanej mocno tasiemki. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, układać na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych kulek, przykryć wysoką pokrywą i parować od 5 do 7 minut (czas zależy od wielkości klusek). Podawać do pieczonej kaczki, pieczonej gęsi z jabłkami, pieczeni wieprzowej, gulaszu lub z jagodami na słodko.
Przepis podała: Jolanta Bąk z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytnicy.