101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dworskie paruchy

Dworskie paruchy

Na zdjęciu: dworskie paruchy / Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Dworskie paruchy to kolejna propozycja na smaczne danie. Przepis pochodzi z książki „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Jest to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.

Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.

Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.

Dworskie paruchy

Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 2 dag drożdży, 2 łyżki rozpuszczonego masła, szczyptasoli, 2 płaskie łyżki cukru, szklanka mleka, mąka do posypania stolnicy.

Sposób przygotowania: W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki rozmieszać rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodać żółtka, sól, mąkę. Wyrobić ciasto, dodać płynne masło i ponownie wyrobić. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, trzeba je podzielić na części, wykładać kolejno na podsypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiać (przez minutę i rozwałkować na grubość jednego centymetra. Wykroić szklanką krążki, przenieść na tacę wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką, trzymać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Szeroki garnek napełnić do połowy ciepłą wodą, przykryć złożoną kilkakrotnie gazą, umocowaną na brzegu za pomocą związanej mocno tasiemki. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, układać na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych kulek, przykryć wysoką pokrywą i parować od 5 do 7 minut (czas zależy od wielkości klusek). Podawać do pieczonej kaczki, pieczonej gęsi z jabłkami, pieczeni wieprzowej, gulaszu lub z jagodami na słodko.

Przepis podała: Jolanta Bąk z Koła Gospodyń Wiejskich w Korytnicy.

PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówWłoszczowa
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Podano nowe kwoty przychodu dla świadczeń emerytalno-rentowych

Następny wpis

Polskie mięsa, owoce i warzywa na targach Thaifex Anuga Asia w Tajlandii

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Polskie mięsa, owoce i warzywa na targach Thaifex Anuga Asia w Tajlandii

Polskie mięsa, owoce i warzywa na targach Thaifex Anuga Asia w Tajlandii

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.