101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dynia – skarb jesieni. W Świętokrzyskiem najpopularniejsze są Hokkaido i Muscat

Na jednym ze stoisk na miejskim placu targowym w Kielcach kupić można dynię Polską, Muscat i Hokkaido / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Na jednym ze stoisk na miejskim placu targowym w Kielcach kupić można dynię Polską, Muscat i Hokkaido / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Na dynię sezon przychodzi jesienią. Warto się nią zainteresować, ponieważ ma wiele składników odżywczych i szerokie zastosowanie w kulinariach. Powinny się zaprzyjaźnić z dynią osoby trzymające sylwetkę w ryzach. Na rynku można teraz dostać ją na każdym kroku. Na targu w naszym regionie najpopularniejsze są odmiany Hokkaido i Muscat.

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych. Wyróżnić można od 14 do 22 jej gatunków. Jest uprawiana na obu kontynentach amerykańskich od co najmniej od 10 tys. lat, a po odkryciu Ameryki przez Europejczyków, także na naszym kontynencie. Liczne zdziczałe gatunki tego warzywa rosną na wszystkich kontynentach w strefie międzyzwrotnikowej i w obu strefach umiarkowanych.

Dynia jest warzywem, które wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi. Dostarcza wiele ważnych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Najpopularniejsza wśród dyń jest dynia polska o pomarańczowej grubej skórce i miąższu bez wyraźnego smaku, ale na rynku odmian dyni jest wiele. Hokkaido, Piżmowa – Butternut, Lunga di Napoli, Muscat de Provence zwana Prowansalską, Muszkatołową lub Francuską czy Makaronowa.

Dynia Hokkaido, znana też jako Japanase Red Kuri Pumpkin, Orange Hokkaido albo Uchiki Kurima, pochodzi z Japonii i ma charakterystyczny kształt oraz ciemnopomarańczową skórkę. Osiąga wagę ok. 1-2 kg. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać. Hokkaido jemy ze skórką, która mięknie podczas obróbki termicznej. Zawiera sporo pestek, jednak jej miąższ jest zwarty, przez co świetnie nadaje się do duszenia i smażenia. Ma lekko orzechowy smak. Nadaje się na zupy, do sałatek, kopytek, past do pieczywa, a także do pieczenia. Sprawdzi się świetnie zarówno w zupie krem, jak i w zupie pokrojona w kawałki, ze względu na swą mączystą i zwartą strukturę, przypominającą nieco batat lub ziemniak. Można ją przechowywać do kwietnia.

Dynia Lunga di Napoli pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt, rozszerzony na jednym końcu, w którym mieści się komora nasienna. Kształtem przypomina wyrośniętą cukinię. Osiąga wagę od 7 do nawet 20 kg. Ma ciemnozieloną skórkę z jaśniejszymi smugami, miąższ zwarty, ciemnopomarańczowy, delikatny i słodkawy w smaku. Tę dynię możemy spożywać na surowo, np. w sałatkach, sprawdzi się też na zupę, gnocchi i risotto. Możemy ją upiec przekrojoną wzdłuż na pół i podać z oliwą, solą lub ziołami.

Dynia makaronowa ma charakteryzuje lekko podłużny kształt i żółtą lub żółto-zieloną skórkę, żółty miąższ, który pod wpływem gotowania lub pieczenia rozdziela się na charakterystyczne nitki, które można jeść jak makaron na przykład z sosami.

Dynia piżmowa znana również jako Butternut pochodzi z Ameryki Środkowej. Ma gruszkowaty kształt i jasną skórkę, małe gniazdo nasienne i pestki, dzięki czemu nie tracimy wiele miąższu przy jej oczyszczaniu. Ma uniwersalne zastosowanie, nadaje się zarówno do faszerowania i pieczenia, jak i przygotowania puree czy zupy. Ma delikatny orzechowy smak. Z tej dyni, a zwłaszcza z jej górnej części można robić frytki. Wystarczy pokroić górną część w słupki, natłuścić np. olejem kokosowym i upiec w piekarniku.

Dynia Muscat de Provence, czyli Prowansalska, Muszkatołowa lub Francuska to odmiana dyni piżmowej, pochodzi z Francji. Jest duża, podzielona na segmenty, ma ciemnozieloną skórkę, miejscami zabarwioną na pomarańczowo i żółto. Miąższ ma intensywnie pomarańczowy, gruby, soczysty i zwięzły, o lekko owocowym aromacie. W smaku przypomina marchewkę. Jest doskonała na placki, jak i na gnocchi z dyni. Nadaje się także do jedzenia na surowo. Można ja przechowywać nawet 4-8 miesięcy.

Tagi: dyniawarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.