101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Dżem z cukinii do ciasta, naleśników i gofrów

Elwira Zuk z Koła Gospodyń Wiejskich Wisienki z powiatu włoszczowskiego prezentuje dżem z cukinii według receptury pań z koła. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Elwira Zuk z Koła Gospodyń Wiejskich Wisienki z powiatu włoszczowskiego prezentuje dżem z cukinii według receptury pań z koła. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Dżem z cukinii to słodki przysmak, którego recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wisienki z powiatu włoszczowskiego. – Roboty niewiele, a smak zaskakuje oryginalnością – mówi Elwira Zuk, jedna z Wisienek.

Cukinię, na którą właśnie jest pora, można w kuchni wykorzystać na różne sposoby.

– Zrobić z niej leczo, bigos, placuszki. My robimy także dżem z cukinii – mówi Elwira Zuk, jedna z Wisienek.

Jak przygotować taki dżem?

– Przepis jest prosty, wykonanie nie nastręcza trudności. Cukinię trzeba obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce i następnie zasypać cukrem. Potem trzeba smażyć w garnku, tak jak wszystkie owoce na dżem. Kolejny krok to dodanie soku z cytryny i dalsze smażenie, które ma na celu odparowanie nadmiaru wody. Kiedy przecier uzyska odpowiednią konsystencję, koniecznie gorący wkładamy do słoiczków, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem. Taki dżem nie ma prawa się popsuć – mówi Elwira Zuk.

Poleca ten przysmak zarówno do pieczywa, jak i ciasta, naleśników, deserów, gofrów.

– W zastosowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia – mówi Elwira Zuk.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: dżem z cukiniiElwira ZukKGW Wisienki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Susza rolnicza w całym kraju

Następny wpis

Mniejsze zakupy na rynku nowych ciągników

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
25.11.2023. Sandomierz. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego wzbogacił się o nowoczesny ciągnik do praktycznej nauki zawodu / Fot. Grażyna Szlęzak - Radio Kielce

Mniejsze zakupy na rynku nowych ciągników

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.