Dżem z cukinii to słodki przysmak, którego recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Wisienki z powiatu włoszczowskiego. – Roboty niewiele, a smak zaskakuje oryginalnością – mówi Elwira Zuk, jedna z Wisienek.
Cukinię, na którą właśnie jest pora, można w kuchni wykorzystać na różne sposoby.
– Zrobić z niej leczo, bigos, placuszki. My robimy także dżem z cukinii – mówi Elwira Zuk, jedna z Wisienek.
Jak przygotować taki dżem?
– Przepis jest prosty, wykonanie nie nastręcza trudności. Cukinię trzeba obrać ze skórki, wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce i następnie zasypać cukrem. Potem trzeba smażyć w garnku, tak jak wszystkie owoce na dżem. Kolejny krok to dodanie soku z cytryny i dalsze smażenie, które ma na celu odparowanie nadmiaru wody. Kiedy przecier uzyska odpowiednią konsystencję, koniecznie gorący wkładamy do słoiczków, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem. Taki dżem nie ma prawa się popsuć – mówi Elwira Zuk.
Poleca ten przysmak zarówno do pieczywa, jak i ciasta, naleśników, deserów, gofrów.
– W zastosowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia – mówi Elwira Zuk.