25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. To młode święto, tradycją sięgające 2013 roku. Jego celem jest przypomnienie, jak ciekawa i bogata jest oferta polskich producentów żywności. Data nie jest przypadkowa – pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki.
Inicjatorem ustanowienia święta jest Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”.
Celem Dnia Polskiej Żywności jest uświadomienie, jak bogata jest oferta rodzimych producentów żywności, ponieważ na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele smacznych i zdrowych produktów powstaje w Polsce. To nie tylko kapusta kiszona, ogórki kiszone, twaróg, ale i pieczywo oraz wędliny i sery. Jakość i smak to ogromna zaleta polskich produktów.
Konsumenci poprzez swoje wybory mogą wspierać polską, dobrą żywność, kształtując tym samym patriotyzm zakupowy i więź ze środowiskiem. Konsumenckie wybory są też niewątpliwym wsparciem dla polskiego rolnictwa i gospodarki – co ma szczególne znaczenie w obecnych czasach.