Dzika róża – krzew pospolicie występujący w Polsce jest rośliną niewymagającą szczególnej pielęgnacji. Bardzo często można ją spotkać rosnącą dziko lub w ogrodach. W lecie kwitnie na biało lub różowo, a jesienią obsypuje się owocami, które słyną z licznych właściwości leczniczych.
Krzew ten kwiaty ma raczej niepozorne, ale brak dekoracyjnych walorów nadrabia smakiem i aromatem. Otrzymane z płatków dzikiej róży konfitury mają charakterystyczny smak i tradycyjnie wykorzystywane są jako nadzienie do pączków. Płatki róży można kandyzować i używać do dekoracji ciast, sałatek i innych potraw. Można także przyrządzać z nich aromatyczną herbatę.
We wrześniu można już zbierać czerwone owoce dzikiej róży, znane są z licznych właściwości leczniczych. Zawierają one bardzo dużo witaminy C, a także A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy.
Zaleca się spożywanie owoców dzikiej róży „na wzmocnienie” oraz pomocniczo przy schorzeniach wątroby, nerek, przewodu pokarmowego. Owoce dzikiej róży zbiera się, gdy dojrzeją, ale zanim zrobią się miękkie. Można je suszyć, jednak najlepiej smakują w postaci dżemu.