Dziczyzna, czyli mięso pochodzące od tak zwanej zwierzyny łownej uważane jest za zdrowsze niż mięso zwierząt hodowlanych i cenione ze względu na swój wyjątkowy smak. W Polsce dziczyzna uważana za mięso szlachetne i wyjątkowe, a dania przyrządzone z mięsa zwierząt dziko żyjących zajmują ważne miejsce naszej kuchni.
Dziki hot-dog
Składniki: 1 bułka typu paluch, 1 parówka lub frankfurterka z dzika lub sarny, prażona cebulka, świeża roszponka.
Salsa: 3 średnie pomidory malinowe, oliwa z oliwek, 2 szalotki lub 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, zmielona kolendra, sól, pieprz.
Konfitura z czerwonej cebuli: 2 czerwone cebule, oliwa z oliwek, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 150 ml czerwonego półsłodkiego wina, łyżeczka octu balsamicznego, łyżeczka sosu balsamicznego.
Sposób przygotowania: Parówkę lub frankfurterkę grillujemy, po czym wkładamy ją do rozkrojonej bułki, posmarowanej wewnątrz z obu stron salsą. Układamy warstwę konfitury z cebuli, posypujemy prażoną cebulką i świeżymi listkami roszponki.
Salsa: Wypestkowane, pokrojone w drobną kostkę pomidory malinowe oraz posiekaną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie. Kiedy salsa nieco odparuje, dodajemy sól, pieprz i kolendrę.
Konfitura z czerwonej cebuli: Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wino, ocet i cukier, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy sos balsamiczny i ponownie mieszamy. Podgrzewamy kilka minut i przekładamy do słoiczka.
Przepis opracował Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).