Nie tylko pierożki nadziane śliwką z polewą orzechowo miodową, pierogi z boczniakami czy babcine knedle ze śliwką, podczas tegorocznego konkursu kulinarnego na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego, świętokrzyskie gospodynie wyróżniono za wiele innych przysmaków. Pierwsze wyróżnienie otrzymały Śwarne Kakonianki.
Dzikie gołąbki przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki zachwyciły nie tylko smakiem, ale i sposobem podania.
Dzikie gołąbki to danie przygotowane z kaszy gryczanej i dziczyzny zawinięte w białą kapustę.
– Nasze gołąbki podałyśmy z pysznym sosem z grzybów. Smakowało tak, że palce lizać – mówi Teresa Mazur, Śwarna Kakonianka, która razem z innymi paniami z zespołu ma duże doświadczenie kulinarne.
Komisja konkursowa wyróżniła:
Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z Bielin za potrawę dzikie gołąbki,
Koło Gospodyń Wiejskich Aktywna Brynica w Brynicy za gołąbki cebulowe, Koło Gospodyń Wiejskich ze Strawczynka za kule zapiekane po strawczynecku,
Koło Gospodyń Wiejskich Chełmowianki za zawijanego kurczaka,
Koło Gospodyń Wiejskich Świętokrzyskie Jodły z Bodzentyna za włóczykije na leśnej pierzynie,
Koło Gospodyń Wiejskich Wola Jachowa za udka nadziewane boczkiem zawijane,
Koło Gospodyń Wiejskich Fanisławice za polędwiczkę wieprzową nadziewaną suszonymi pomidorami w sosie kaparowo-parmezanowym z kopytkami,
Koło Gospodyń Wiejskich Wzdolskie Kołowrotki za plindze nadziane polem i lasem,
Stowarzyszenie Świętokrzyskie Tkaczki z Bodzentyna za paczki tkaczki,
Stowarzyszenie Wilków – Nasz Dom za comber jagnięcy z duszonym borowikiem.
XVII Konkurs na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego był nie tylko rywalizacją kulinarna, ale i świętem lokalnej tradycji, kultury i wspólnoty.