Polski rząd ma ambitne plany dotyczące rozwoju rolnictwa ekologicznego. Idzie za tym zwiększenie skali wsparcia. Dlaczego warto inwestować w rozwój produkcji ekologicznej?
Jak mówił sekretarz stanu Rafał Romanowski w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, otwierając konferencję pt. „Rolnictwo ekologiczne – szansa dla rolników i konsumentów”, celem jest osiągnięcie co najmniej miliona hektarów upraw w systemie rolnictwa ekologicznego w ciągu następnych siedmiu lat.
– Aby to osiągnąć, zdecydowanie zwiększyliśmy wysokość wsparcia oraz poszerzyliśmy mechanizmy tego wsparcia zarówno dla rolników, jak i dla przetwórców i pozostałych uczestników łańcucha żywności. Obecnie w PS WPR 2023-2027 są mechanizmy przeznaczone dla każdego, kto na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji pragnie dobrowolnie prowadzić działalność w obszarze rolnictwa ekologicznego – poinformował sekretarz stanu.
Dlaczego warto wybierać produkty ekologiczne? Wybór produktu ekologicznego to element stylu życia, który ma wiele zalet, m.in. :
- Pewność, że jest to pełnowartościowy produkt spożywczy wysokiej jakości i w pełni kontrolowany na każdym etapie produkcji, przygotowania i dystrybucji.
- Gwarancję, że żywność ta powstała bez zastosowania GMO, pestycydów i chemicznych środków ochrony roślin.
- Wsparcie bioróżnorodności i ochrony owadów zapylających.
- Wsparcie lokalnych wytwórców żywności.
- Przyczynia się do skrócenia łańcuchów dostaw, a co za tym idzie – do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych.