Jest łatwa w przygotowaniu i doskonała jako ekologiczny nawóz roślinny – gnojówkę z dzikiego bzu czarnego polecają eksperci ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Jak ją przygotować?
Czarny dziki bez to roślina powszechnie występująca w Polsce. Krzewy sięgające nawet 10 metrów wysokości zdobią ogrody, skraje lasów i nieużytki. Kwitnie w maju i czerwcu, a jego owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Bez czarny uważany jest za skarbnicę witamin i minerałów. Zawiera dużo azotu oraz potas i fosfor.
– Z czarnego bzu można zrobić cenny nawóz roślinny o szerokim zastosowaniu. Taka ekologiczna gnojówka pozytywnie wpływa na środowisko i dostarcza cennych składników odżywczych oraz jest naturalnym środkiem ochrony roślin – informuje Łukasz Małkowski ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego i podaje przepis na taką miksturę.
Jak przygotować gnojówkę z czarnego bzu?
Potrzebny jest 1 kilogram bzu lub 20 gramów suszu. Roślinę zalewamy w pojemniku 10 litrami wody, najlepiej deszczówki. Roślina świeża musi być dobrze rozdrobniona.
Drugi krok polega na odstawieniu mikstury w półcienistym miejscu, w ogrodzie, i od czasu do czasu mieszamy.
Po 2-4 tygodniach w zależności od pogody, kiedy roztwór będzie klarowny i przestanie się pienić będzie gotowy do użycia.
