Koło Gospodyń Wiejskich „Zajeziorzanki” z gminy Samborzec lubi eksperymentować kulinarnie. Panie chętnie przygotowują wegańskie i wegetariańskie potrawy.
Innego podejścia do tego, co się je, nauczyła gospodynie Anna Przybysz – weganka, propagatorka zdrowego stylu życia, która prowadzi Świętokrzyski Ogród Inspiracji w Andruszkowicach.
Członkiniom koła bardzo podoba się nowoczesny trend w zdrowym żywieniu. Chętnie poznają nową dietę i kulinarne przepisy. Jak mówiły Janina Kotwica i Zuzanna Obrębska, o zdrowie trzeba zadbać, zwłaszcza w pewnym wieku, a wegetariańskie i wegańskie potrawy bardzo im służą.
W menu nowych potraw „Zajeziorzanki” mają m.in. wegański smalec z oleju kokosowego z dodatkiem pieczonych jabłek, barszcz czerwony na surowo, różne sałatki, a nawet burgery, które robią z kaszy gryczanej i soczewicy moczonej przez noc.
– Potem z tych składników robi się masę, jak na kotlety i smaży na patelni. Pycha! – mówią gospodynie.
Burgery oraz inne bezmięsne potrawy przygotowane przez panie z Zajeziorza można było degustować na jednym z ostatnich pikników prozdrowotnych w Andruszkowicach.