W województwie świętokrzyskim trwa misja gospodarcza przedsiębiorców zagranicznych z sektora spożywczo-przetwórczego. Region odwiedzili importerzy z Egiptu, Maroka, Chorwacji, Niemiec, Wielkiej Brytanii oraz Irlandii Północnej. Jest to duża szansa dla eksportu jabłek z Sandomierza.
Celem misji jest promocja oraz wsparcie eksportu produktów z sektora spożywczo-przetwórczego regionu świętokrzyskiego oraz nawiązanie nowych, trwałych kontaktów handlowych na perspektywicznych, zagranicznych rynkach.
Sandomierszczyzna jest jednym z największych w Polsce regionów sadowniczych, skupiających się na produkcji jabłek, ale także innych owoców.
W czwartek, 24 sierpnia, na ziemi sandomierskiej trwały wizyty studyjne w przedsiębiorstwach branży spożywczej oraz spotkania biznesowe z lokalnymi firmami. Goście odwiedzili m.in. Samborzec, Koprzywnicę, Daromin, Bidziny oraz Łukawę.
W piątek, 25 sierpnia, na Zamku Królewskim w Sandomierzu zaplanowano konferencję pn.: „Potencjał eksportowy i handlowy świętokrzyskich producentów sektora spożywczo-przetwórczego”.
Organizowana po raz dziewiąty przez Departament Inwestycji i Rozwoju Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego konferencja pn. „Potencjał eksportowy i handlowy świętokrzyskich producentów sektora spożywczo-przetwórczego” jest odpowiedzią na obecną, postpandemiczną sytuację gospodarczą.
Jak mówił marszałek województwa, Andrzej Bętkowski, to wydarzenie ma promować regionalną produkcję owocowo-warzywną oraz pokazać, że świętokrzyskie produkty są pełnowartościowe, a także atrakcyjne dla nowych rynków zbytu, jak Afryka Północna czy kraje bałkańskie. Głównym celem misji jest promocja oraz wsparcie eksportu produktów z regionu świętokrzyskiego oraz nawiązanie nowych, trwałych kontaktów handlowych na perspektywicznych, zagranicznych rynkach.