W niedzielę, 21 maja, w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Będzie pyszne jedzenie, muzyka i będzie muzyka i ludowa gwara.
W konkursie rywalizować będzie 37 produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego w czterech kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- Napoje regionalne
- Inne produkty regionalne
„Perła 2023” – nominacje
Tak jak w latach poprzednich, Krajowa Kapituła Konkursu wybierze spośród 6 nominowanych produktów w regionie, pretendentów do głównej nagrody „Perła 2023″. W tym roku nominowane zostały:
- Olej zimnotłoczony z ostropestu – Adam Galbas – Manufaktura Skalbmierska, powiat kazimierski
- Złocki ser kozi dojrzewający z czerwonym winem – Magdalena i Dawid Smak – KOZI SMAK, powiat pińczowski
- Powidła szydłowskie – Aneta Grochowska – RHD Manufaktura Anety, powiat staszowski
- Pasta z wędzonego jesiotra – Piotr Suchoń – Gospodarstwo Rybackie Stawy, powiat jędrzejowski
- Miód nektarowo spadziowy – Marek Kołodziej – Gospodarstwo pasieczne „Naturalne Bogactwo” powiat skarżyski
- Chałka zdobna – Halina Dobrowolska – Piekarnia R Dobrowolski Kielce
Jarmark Świętokrzyskie Smaki
Konkursowi Nasze Kulinarne Dziedzictwo towarzyszyć będzie Jarmark Świętokrzyskie Smaki, na którym można będzie kupić produkty tradycyjne prosto od producentów należących do szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków oraz kół gospodyń wiejskich.
Jednocześnie ze sceny rozbrzmiewać będzie muzyka i gwara ludowa.
Organizatorami konkursu na szczeblu regionalnym są:
- Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
- Muzeum Wsi Kieleckiej – Park Etnograficzny w Tokarni
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego