Boczniaki to grzyby bogate w białko, witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Mają właściwości zdrowotne i cenione są za smak.
Gumowate i aromatyczne owocniki boczniak są popularne w kuchniach chińskiej, japońskiej i koreańskiej, ale także coraz popularniejsze w polskiej. Boczniaki są źródłem witamin, w tym niacyny, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Zawierają też kwas foliowy, witaminę B6 i tiaminę oraz takie minerały jak: fosfor, potas, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan i selen.
Boczniaki są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu.
Flaczki z boczniaków
Składniki: 1 l wody, 30-40 dag boczniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 duża cebula, olej do smażenia.
Przyprawy: 2-3 liście laurowe, mielona gałka muszkatołowa, mielony kminek, mielona papryka słodka i ostra, 1 łyżka majeranku, pieprz, sól.
Sposób przyrządzenia: Warzywa drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oleju przez 10-12 minut. W tym czasie należy zagotować wodę, do której wrzucamy przyprawy, a następnie podsmażone warzywa. Boczniaki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy całość przez 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Dla poprawienia kaloryczności można zaprawić zupę 2-3 łyżkami masła lub dodać pół ugotowanej piersi kurczaka pokrojonej w paski.
Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).