101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Fot. Pixabay

Boczniaki to grzyby bogate w białko, witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Mają właściwości zdrowotne i cenione są za smak.

Gumowate i aromatyczne owocniki boczniak są popularne w kuchniach chińskiej, japońskiej i koreańskiej, ale także coraz popularniejsze w polskiej. Boczniaki są źródłem witamin, w tym niacyny, ryboflawiny i kwasu pantotenowego. Zawierają też kwas foliowy, witaminę B6 i tiaminę oraz takie minerały jak: fosfor, potas, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan i selen.

Boczniaki są niskokalorycznymi grzybami o bardzo małej zawartości tłuszczu i zerowej ilości cholesterolu.

Flaczki z boczniaków

Składniki: 1 l wody, 30-40 dag boczniaków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 1 duża cebula, olej do smażenia.

Przyprawy: 2-3 liście laurowe, mielona gałka muszkatołowa, mielony kminek, mielona papryka słodka i ostra, 1 łyżka majeranku, pieprz, sól.

Sposób przyrządzenia: Warzywa drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oleju przez 10-12 minut. W tym czasie należy zagotować wodę, do której wrzucamy przyprawy, a następnie podsmażone warzywa. Boczniaki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy całość przez 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Dla poprawienia kaloryczności można zaprawić zupę 2-3 łyżkami masła lub dodać pół ugotowanej piersi kurczaka pokrojonej w paski.

Przepis podał Paweł Kosin (archiwum Lasów Państwowych).

Tagi: boczniakigrzybyKielce
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Nowe stawki i terminy pomocy dla producentów zbóż

Następny wpis

Światowy Dzień Pszczół. Co zawdzięczamy tym owadom?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Rośliny miododajne w mieszankach międzygatunkowych

Światowy Dzień Pszczół. Co zawdzięczamy tym owadom?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.