Frytki to łatwe i szybkie do zrobienia danie prawie na każdą okazję. Najczęściej robi się je z ziemniaków, ale można przygotować je między innymi z dyni, na którą jest obecnie sezon. Z dyni hokkaido można łatwo zrobić lekkie frytki w piekarniku.
Składniki: 1 mała dynia hokkaido, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, oregano i słodka papryka; pół łyżeczki czosnku; po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Do podania: natka pietruszki i sos, np. majonezowy lub jogurtowy.
Sposób przygotowania: Umyć dokładnie i osuszyć dynię. Do jej krojenia należy używać ostrego noża z szerokim, ale cienkim ostrzem. Powoli i ostrożnie przekroić dynię na dwie połówki. Przy pomocy łyżki usunąć ze środka gniazdo nasienne z miękkimi włóknami. Dyni hokkaido nie obieramy. Można pokroić połówki dyni na mniejsze kawałki, by łatwiej oddzielić je na słupki w kształcie frytek.
Nieduże kawałki należy kroić w plasterki nie szersze niż na jeden centymetr. Każda frytka ma mieć nie więcej niż 1,2 x 1,2 cm grubości. Frytki umieścić w naczyniu i przepłukać zimną wodą. Na koniec zalać je bardzo zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie odlać wodę, a kawałki dyni pokrojone w cienkie słupki bardzo dokładnie osuszyć. Następnie przełożyć do szerokiego naczynia. Wlać do niego cztery łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Przy pomocy szczypiec wymieszać frytki z olejem.
W miseczce wymieszać przyprawy. Dodać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Wymieszać i posypać nimi oblepione w oleju słupki z dyni. Ponownie wymieszać wszystko dokładnie. Gotowe do pieczenia frytki należy umieścić na szerokiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyjdą cztery duże lub sześć mniejszych porcji.
Temperatura pieczenia: 200 stopni – pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry. Czas pieczenia: 30 minut.