101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni hokkaido / Fot. Canva

Frytki to łatwe i szybkie do zrobienia danie prawie na każdą okazję. Najczęściej robi się je z ziemniaków, ale można przygotować je między innymi z dyni, na którą jest obecnie sezon. Z dyni hokkaido można łatwo zrobić lekkie frytki w piekarniku.

Składniki: 1 mała dynia hokkaido, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, oregano i słodka papryka; pół łyżeczki czosnku; po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki. Do podania: natka pietruszki i sos, np. majonezowy lub jogurtowy.

Sposób przygotowania: Umyć dokładnie i osuszyć dynię. Do jej krojenia należy używać ostrego noża z szerokim, ale cienkim ostrzem. Powoli i ostrożnie przekroić dynię na dwie połówki. Przy pomocy łyżki usunąć ze środka gniazdo nasienne z miękkimi włóknami. Dyni hokkaido nie obieramy. Można pokroić połówki dyni na mniejsze kawałki, by łatwiej oddzielić je na słupki w kształcie frytek.

Nieduże kawałki należy kroić w plasterki nie szersze niż na jeden centymetr. Każda frytka ma mieć nie więcej niż 1,2 x 1,2 cm grubości. Frytki umieścić w naczyniu i przepłukać zimną wodą. Na koniec zalać je bardzo zimną wodą i odstawić na godzinę. Następnie odlać wodę, a kawałki dyni pokrojone w cienkie słupki bardzo dokładnie osuszyć. Następnie przełożyć do szerokiego naczynia. Wlać do niego cztery łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia. Przy pomocy szczypiec wymieszać frytki z olejem.

W miseczce wymieszać przyprawy. Dodać do nich łyżkę mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej. Wymieszać i posypać nimi oblepione w oleju słupki z dyni. Ponownie wymieszać wszystko dokładnie. Gotowe do pieczenia frytki należy umieścić na szerokiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wyjdą cztery duże lub sześć mniejszych porcji.

Temperatura pieczenia: 200 stopni – pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry. Czas pieczenia: 30 minut.

Frytki z dyni hokkaido
Dynia hokkaido / Fot. Canva

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: dyniafrytkiHokkaidoprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Choroby w sadach jabłoniowych i niższe plony

Następny wpis

Ceny warzyw i owoców w Końskich (4.10.2023)

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców w Końskich (4.10.2023)

Ceny warzyw i owoców w Końskich (4.10.2023)

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.