Ma wyjątkowo egzotyczny smak i jest krzyżówką dwóch odmian – red delicious i ralls janet. Nową odmianą wprowadzaną na nasz rynek jest fuji – odmiana światowa, lecz wciąż mało rozpoznawalna na polskim rynku. Była jednym z przebojów Spotkań Sadowniczych w Sandomierzu.
Fuji ma owoce bardzo smaczne, twarde i słodkie tak jak gala. Jest nią zainteresowanych coraz więcej sadowników, ale w Polsce nie jest to odmiana uprawiana na szeroką skalę z uwagi na zbyt krótki okres wegetacyjny.
Drzewko rośnie szybko i ma średnio rozkrzewiającą się koronę. Owoce osiągają dojrzałość na przełomie września i października. Jabłka dobrze się przechowują.
Jabłka fuji są okrągłe i duże. Mogą mieć nawet 7,5 cm średnicy. Mają grubą, gładką i błyszczącą skórkę oraz żółtoczerwony kolor z dużym rumieńcem. Miąższ fuji jest chrupki, słodko-kwaskowaty, soczysty.
Wart podkreślenia jest wyjątkowy smak i aromat tych jabłek. Egzotyczny aromat przywodzi na myśl ananas.
Odmiana fuji została wychodowana na początku XX wieku w Japonii, a na rynek została wprowadzona w 1962 roku. W Chinach do dzisiaj zajmuje pierwsze miejsce. Jej owoce są słodkie i bardzo soczyste. To trafny wybór dla sadowników, którzy chcą uzyskać obfite zbiory i spełnić oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów.
Fuji ze względu na swój słodko-kwaśny smak jabłek doskonale nadaje się na przetwory – soki, musy czy dżemy do wypieków i wyrobu deserów. Ale doskonale te jabłka smakują świeże – najlepiej ze skórką.