101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gdzie bezpiecznie zbierać grzyby?

Święta Anna grzyby sieje

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Grzyby, których gatunki można w naszym kraju liczyć w tysiącach, nie są wskazane dla wszystkich. Trzeba wiedzieć, gdzie należy je zbierać i w jakiej ilości spożywać.

– Pomimo wartości odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych grzyby mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Mają one bowiem tendencję do pobierania i kumulowania zanieczyszczeń, w tym szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich, jak: ołów, kadm, rtęć i arsen. Dlatego wybierając miejsca, w których zbieramy grzyby, starajmy się wybierać te oddalone od szlaków komunikacyjnych, zakładów przemysłowych czy terenów poprzemysłowych, ponieważ metale ciężkie kumulują się w glebie, a stamtąd pobierane są przez grzybnie – informuje Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Gdzie bezpiecznie zbierać grzyby?
Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Ołów wprowadzony do organizmu człowieka prawie w całości przechodzi do krwi i łączy się z białkami osocza. Część tego pierwiastka gromadzona jest w kościach, z których nawet po wielu latach pod wpływem zaburzeń metabolizmu może być ponownie uwalniany do krwi. Najbardziej narażone na zatrucie ołowiem są: wątroba, nerki, szpik kostny i mózg.

Kadm jest szczególnie niebezpieczny z uwagi na jego łatwe wchłanianie do organizmu i długotrwałą akumulację w: wątrobie, nerkach, trzustce, jelitach, gruczołach oraz płucach. Działa bardzo toksycznie na organizm, wywołując zaburzenia metabolizmu wapnia, zmiany nowotworowe czy chorobę nadciśnieniową.

Rtęć natomiast jest kumulowana w tkance mózgowej, powodując uszkodzenie centralnego układu nerwowego – zaburzenia wzroku, mowy i porażenie kończyn. Przyczynia się też do rozwoju choroby Alzheimera.

Arsen zaś kumuluje się przede wszystkim w kościach, wątrobie, nerkach oraz włosach i jest pierwiastkiem silnie kancerogennym, czyli rakotwórczym.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: arsenGłówny Inspektorat SanitarnygrzybobraniegrzybykadmKatarzyna Sowa-Cicheckalaslasyołówrtęć
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Pieczone ziemniaki na imieniny Tekli w gminie Raków

Następny wpis

III Mokoszyńskie Święto Plonów w Sandomierzu

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
1III Mokoszyńskie Święto Plonów w Sandomierzu

III Mokoszyńskie Święto Plonów w Sandomierzu

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.