Dwanaście najlepszych świętokrzyskich potraw weźmie udział w rozstrzygnięciu drugiego etapu VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich: Bitwa Regionów z naszego regionu. Wśród oryginalnych dań będą między innymi: gołąbki z karpiem, skarbczański kociołek lasem pachnący czy męcybuły. W sobotę, 12 sierpnia, w Chrobrzu, dowiemy się, które danie będzie reprezentowało Świętokrzyskie w finale konkursu.
– Konkurs odbędzie się 12 sierpnia w godzinach od 13 do 18 na terenie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego imienia Bolesława Chrobrego w Chrobrzu. Nie zabraknie regionalnej muzyki, śpiewów, popisów kulinarnych naszych gospodyń oraz dobrej zabawy – mówi Urszula Luty, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Oddziału Terenowego KOWR w Kielcach.
Oto potrawy, które zwyciężyły w powiatowych bitwach:
- Gęś Dziedzica na kapuście z fasolą i ziemniakami – to potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich Korytniczanki,
- Zupa gospodarska – potrawa przygotowana przez stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Żurawinki,
- Filet z kaczki z sandomierskimi jabłkami – danie wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Milczanach,
- Karkówka pieczona z żurawiną i cebulką – danie w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Stawiszycach,
- Skarbczański kociołek lasem pachnący – potrawa autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Skarbczanie w Skarbce,
- Królik w śmietanie w towarzystwie buraka i ziemniaka – potrawa Koła Gospodyń Wiejskich w Bejscach,
- Męcybuły – potrawa przygotowana przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku,
- Żeberka po Koliszowsku pachnące lasem – danie wykonane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Koliszowach,
- Gołąbki z karpiem – potrawa Koła Gospodyń Wiejskich Gadawa,
- Potrawa ziemniaczana z Naszej Woli – wykonana przez Stowarzyszenie Gospodyń z Własnej Woli,
- Gołąbki z kaszą i ziemniakami w sosie grzybowym – potrawa Koła Gospodyń Wiejskich Czerwona Malina w Kierczynie,
- Staropolska golonka w kapuście – danie opracowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Mydłowie potrawa.
Spośród tych dań w tym etapie Bitwy Regionów wyłoniony zostanie reprezentant naszego województwa na finałowy – ogólnopolski etap konkursu. Jury oceni nie tylko walory smakowe potraw, ale również ich estetykę i oryginalność podania.