Skąd pochodzą gęsi garbonose, czy można z ich mięsa zrobić rosół, a może hoduje się je dla jaj…
Jakub Kwapisz z Balic jest hodowcą drobiu ozdobnego. Jak mówi, w swojej zagrodzie posiada m.in. gęsi kubańskie, tzw. garbonose, które mają wiele walorów.
– Gęsi charakteryzują się garbem na dziobie, ale i swoją użytecznością. Hoduje się je dla mięsa, jajek, ale i dla ozdoby podwórka.
Jak dodaje hodowca, jajka gęsi niczym nie różnią się od kurzych, jednak ludzie nie są przyzwyczajeni do wykorzystywania ich w celach kulinarnych.
Sam mówi, że jaja służą mu głównie do wylęgu młodych.
Co ciekawe dla tych, którzy planują zakup tych gęsi, ten rodzaj drobiu jest bardzo bojowy, lubi zaznaczać swoją obecność na podwórku i dominować.
Oprócz gęsi Jakub Kwapisz hoduje ozdobne kury tzw. czubatki i gołębie.
Przypomnijmy, gęś garbonosa została udomowiona w Chinach w X w. Stamtąd trafiła do Rosji, a później do Polski. W stanie dzikim zamieszkuje Azję, gdzie prowadzi osiadły tryb życia. Najczęściej można spotkać ją w pobliżu rzek i jezior, choć gniazduje również w głębi lądu i w górach.