101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 3 czerwca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gęsi i gęsina na pierwszym planie w Tokarni

16.10.2022. Tokarnia. Smaki Gęsiny / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

16.10.2022. Tokarnia. Smaki Gęsiny / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Gęsi i gęsina były bohaterkami konkursu kulinarnego i obrzędów ludowych, które odbyły się w niedzielę, 16 października, na terenie skansenu w Tokarni. Gotowano potrawy z gęsi, wzbogacone dodatkami używanymi w kuchni polskiej, a szczególnie świętokrzyskiej.

Gęsi smalec, pieczona gęś, nadziewane gęsie szyjki, czyli żołądki w aromatycznym sosie to tylko niektóre z dań, które zaprezentowały pani z Kół Gospodyń Wiejskich z województwa świętokrzyskiego. Konkurs promował i popularyzował regionalne tradycje kulinarne oraz kreował gęsinę jako produkt regionalny.

Jak mówi dr Alicja Trukszyn – kulturoznawca, etnolog, folklorysta i wielka orędowniczka i propagatorka historii i obrzędowości ziemi świętokrzyskiej, gęś na ziemi kieleckiej była od wieków znana i lubiana.

– Hodowano gęsi, ponieważ nie tylko dawały smaczne i zdrowe mięso, ale także cenne pierze. W kuchni przyrządzano je na kilka sposobów. W biedniejszych domach wielki ptak pieczony był w piecu chlebowym. Do konserwacji mięsa używano dużej ilości soli lub procesu wędzenia – mówi Alicja Trukszyn, ekspert ludowej kultury i zwyczajów naszych ziem.

Konkurs wygrała gęś z Kaczolandii w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Trzeszkowianki. Drugie miejsce zajęła Kowalańska Gęś na świętego Marcina w wykonaniu Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego Kowalanki. Trzecie miejsce miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Radlinianki za potrawę Wątpie po Radlińsku.

Wyróżnienia trafiły do Gąski Babci Ani w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Grabkowie oraz Pierogów z Gęsiny z Suszoną Śliwką, które przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich MalinaMalinyMalina – grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana z... More w Kiełczynie.

Danie konkursowe oceniało jury w składzie: Mirosław Ciołak i Michał Markowicz – szefowie kuchni, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Tomasz Jamka, zastępca wójta Górna Arkadiusz Kubiec, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora, zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej Jarosław Karyś, Elżbieta Kwiecień-Ząbek – Urząd Marszałkowski.

IT 6847

Tagi: Alicja TrukszyndróbElżbieta Kwiecień-ZąbekgęsiJarosław Karyśmięso drobioweMuzeum Wsi KieleckiejTadeusz SikoraTomasz Jamka
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Wnioski o płatności bezpośrednie - nabór do 30 czerwca
AKTUALNOŚCI

Wnioski o płatności bezpośrednie – nabór do 30 czerwca

PrzezMarzena Smoręda
2 czerwca 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydłużyło termin składania wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich w ramach II filara WPR.

Czytaj więcej
Rozpoczęło się ważne badanie GUS dotyczące rolnictwa

Rozpoczęło się ważne badanie GUS dotyczące rolnictwa

2 czerwca 2023
Ile mamy dzieci w województwie? Gdzie i kiedy najczęściej się rodzą?

Ile mamy dzieci w województwie? Gdzie i kiedy najczęściej się rodzą?

2 czerwca 2023
Sałatka z darów lasu

Sałatka z darów lasu

2 czerwca 2023

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.