101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gęsina wraca na polskie stoły

Gęsina wraca na polskie stoły

Pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną była w tym roku najsmaczniejszą potrawą z gęsi. Przygotowały ją panie i panowie z Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Grabkowa / Fot. Muzeum Wsi Kieleckiej

Sezon hodowlany gęsi kończy się jesienią. Na naszych stołach króluje w dniu świętego Marcina, ale coraz częściej gości w polskich domach także na co dzień. Niewiele osób wie, że region świętokrzyski ma swoją rasę gęsi – kielecką, która wraca na tym terenie do hodowli.

Hodowla gęsi kieleckiej to jedna z form aktywnej ochrony przyrody i wspieranie kulinarnych tradycji regionu świętokrzyskiego. To także zachowanie gatunku, który jest ważny z punktu widzenia zachowania puli genetycznej rasy rodzimej, w okresie międzywojennym bardzo popularnego i chętnie widzianego na stołach.

Jak mówi Dariusz Wiech, główny specjalista w Zespole Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych, gęś kielecka to jedna z mniejszych ras gęsi. Gąsior waży około pięciu kilogramów, gęś trzy i pół kilograma. Dzięki niedużej masie ptaki te są słabo otłuszczone, co podnosi ich walory smakowe. Ptak w całości jest pokryty białymi piórami. Dziób oraz nogi ma koloru pomarańczowoczerwonego. Gęś kielecka mą zgrabną i delikatną głowę. Do słabszych cech rasy należy nieśność, która wynosi do 17 jaj. Rasa dobrze znosi niekorzystne warunki klimatyczne i jest najlepiej przystosowana do życia na naszym terenie.

Hodowla gęsi i spożycie tego mięsa rośnie także w województwie świętokrzyskim, między innymi za sprawą konkursów kulinarnych skierowanych do naszych Kół Gospodyń Wiejskich.

Podczas tegorocznego konkursu pod tytułem „Smaki Gęsiny”, które odbyły się 15 października w Parku Etnograficznym w Tokarni, nie brakowało pomysłów na dania z gęsi. Najlepsze okazały się: pilusia z placuszkami pod leśną pierzyną, gęsie specjały i korytnicka ulacha.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: "Smaki gęsiny"Dariusz WiechDzień Świętego MarcinagęsinaKoło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w GrabkowieKoło Gospodyń WiejskichPark Etnograficzny w TokarniŚwiętokrzyskieTokarniaZespół Świętokrzyskich i Nadnidziańskich Parków Krajobrazowych
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Jak przechować marchew i pietruszkę przez zimę

Następny wpis

Soja na polskich polach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Najlepsza soja na nasze pola

Soja na polskich polach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.