101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Gołecki, byki i tarciuch z ziemniaków od wieków popularne na wsi

Bożena Winiarska i Teresa Mazur z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Bożena Winiarska i Teresa Mazur z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Jesień to czas, w którym jedną z głównych ról grają ziemniaki. Jakie miejsce od wieków zajmują ziemniaki w polskiej kuchni i co można z nich przygotować? Śwarne Kakonianki opowiedziały o świętokrzyskich przysmakach.

Gołki, placki ziemniaczane, tarciuch, zalewajka, barszcz biały czy czerwony to niegdyś bardzo popularne jesienią na wsi dania. Kosztowały niewiele, a smakowały wybornie. Śwarne Kakonianki opowiedziały nam o tych przysmakach.

– Zawsze tak u nas było, że po wykopkach nasze babcie czy mamy robiły gołki. To obrane i utarte na tarce duże ziemniaki, z których wyciska się wodę. Dodaje trochę ziemniaków ugotowanych i utłuczonych i z wyrobionej na gładko doprawionej solą i pieprzem masy robi się kuleczki, czyli po naszemu – gołecki – mówi Bożena Winiarska z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki.

Jak tłumaczy nasza gospodyni, te kulki wrzuca się na wrzątek i krótko gotuje.

– Ugotowane można podawać ze skwarkami, co szczególnie lubią mężczyźni, albo z mlekiem posypanym kaszą jaglaną, albo na słodko, z cukrem, za czym z kolei przepada młodzież i dzieci. Przyznać jednak trzeba, że gołecki gotuje się w naszych stronach bardzo rzadko.

A co jeszcze można przygotować na świętokrzyskiej wsi z ziemniaków?

– Placki tarte z jajkiem, mąką żytnią lub pszenną albo tarciuch, czyli pieczoną masę ziemniaczaną z przypieczoną skórką. Do tego podaje się świeże mleko prosto od krowy. To pyszne jedzenie, ale dzisiaj mało kto je zna – mówi Śwarna Kakonianka Teresa Mazur.

I dodaje: – Dzisiaj na co dzień nie gotuje się już takich potraw, ale dawniej były one o bardzo popularne. Do tego dodawało się grzybów zebranych w lesie. Jak to smakowało! Niebo w gębie!

– Z ziemniaków gotowało się jeszcze u nas byki. Robi się je z ciasta podobnego do gołek, ale z większą ilością ziemniaków gotowanych. Do nich podaje się ugotowaną kapustę kiszoną lub świeżą albo grzybki. Na drugi dzień te byki można było pokroić w talarki i odsmażyć na patelni. Pycha – mówi Bożena Winiarska.

– Ale po kopaniu ziemniaków, najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w ognisku. Zapraszamy do Kakonina na te przysmaki – mówią Bożena Winiarska i Teresa Mazur.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki ubolewają, że tradycja powoli odchodzi w zapomnienie.

– Szkoda, że teraz najpopularniejsze są frytki, albo kotlety ziemniaczane, bo ziemniak i można gotować na bardzo wiele sposobów. Na wsi bieda nic człowiekowi nie zrobi, jeśli ma ziemniaki i zboże mu obrodzi – zapewniają gospodynie.

Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
Bożena Winiarska i Teresa Mazur z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
Bożena Winiarska i Teresa Mazur z Koła Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: barszcz białyBożena WiniarskaGołkiKakoninplacki ziemniaczaneŚwarne KakoniankitarciuchTeresa Mazurzalewajkaziemniaki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie mniej miodu?

Następny wpis

Ile kosztują warzywa i owoce na świętokrzyskich ryneczkach?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zablokowała wjazd towarów

Ile kosztują warzywa i owoce na świętokrzyskich ryneczkach?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.