Konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, które właśnie trwa w województwie świętokrzyskim promuje bezpieczeństwo i higienę pracy w gospodarstwach oraz ma na celu poprawę warunków życia rolników. Podczas odwiedzania naszych gospodarstw przez komisję z KRUS obserwuje jak na przestrzeni lat zmieniały się zarówno warunki uczestnictwa w konkursie, jak i charakterystyka tych gospodarstw.
Jak mówi Marta Ponikowska, kierownik Wydziału Prewencji, Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego w kieleckim KRUS, kiedyś gospodarstwa rolne w województwie świętokrzyskim były zwykle małe, rodzinne i często prowadzone na tradycyjnych zasadach.
– Prace wykołowywano w nich ręcznie lub przy użyciu sprzętu starszej generacji. Niestety, bezpieczeństwo pracy było często pomijane, a warunki higieniczne w gospodarstwach nie zawsze spełniały określone standardy. W konkursie brali udział głównie rolnicy, którzy chcieli pokazać swoje gospodarstwo i uzyskać uznanie za tradycyjne metody pracy. Nie było tak dużej świadomości na temat bezpieczeństwa i higieny pracy – mówi Marta Ponikowska.
Jak dodaje kierownik, kryteria oceny w konkursie były mniej szczegółowe i koncentrowały się głównie na ogólnym wyglądzie oraz estetyce gospodarstwa.
Jak jest dzisiaj? Dzisiejsze gospodarstwa są zazwyczaj większe, bardziej zmechanizowane i zmodernizowane, a coraz więcej rolników inwestuje w nowoczesny sprzęt, systemy bezpieczeństwa i ochrony środowiska. Pojawiły się warunki pracy i higieny.
– W konkursie biorą obecnie udział gospodarstwa, które spełniają wysokie standardy bezpieczeństwa, stosują nowoczesne technologie, dbają o środowisko i zdrowie pracowników. Większą uwagę przykłada się do edukacji. Różnica między tym co było, a tym, co jest, jest ogromna – dodaje Marta Ponikowska.
I dodaje: – Kryteria oceny są bardziej szczegółowe i obejmują wspomniane wyżej bezpieczeństwo pracy, ochronę środowiska, warunki sanitarne, stosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych i dobrostan zwierząt.
Jak można zaobserwować, podsumowując konkurs Bezpieczne Gospodarstwo Rolne, od lat ewoluuje od gospodarstw tradycyjnych i mniej zmechanizowanych do nowoczesnych, zrównoważonych i bezpiecznych przedsiębiorstw rolnych, które spełniają wysokie standardy jakości i bezpieczeństwa. To dobry kierunek na przyszłość.