Grudzień to najlepszy miesiąc dla producentów pieczarek. Świąteczny i noworoczny okres zapewnia duży popyt i tym samym najwyższe ceny tych grzybów. Od wielu lat największymi odbiorcami krajowej produkcji pieczarek są Niemcy i Francja, ale grzyby cenione są także przez Włochów, Brytyjczyków, Greków i Bułgarów. Krajowy popyt na pieczarki także rośnie z roku na rok.
W tym roku zaledwie w ciągu sześciu miesięcy z Polski wysłano na zachód i południe Europy 123,5 tysiąca ton pieczarek o wartości 1 mld 100 mln zł.
Zdaniem producentów, polskie pieczarki są cenione na rynku nie tylko ze względu na idealną wielkość, śnieżnobiałą barwę, ale i za to, że zbierane są ręcznie i w ciągu zaledwie dwóch dni trafiają na stoły europejskich smakoszy.
Pieczarki mają wiele zalet: są grzybami o najłagodniejszym smaku, naturalnym źródłem witaminy D, pozytywnie wpływają na wątrobę, obniżają cholesterol. Są niskokaloryczne, zawierają: węglowodany, białko, witaminy między innymi witaminy z grypy B, a także selen, fosfor, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, miedź, mangan.