101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?

Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?

Fot. Marzena Ślusarz

Hodowla gęsi bije w ostatnich latach rekordy popularności. Z roku na rok przybywa gospodarstw, w których gęsinę produkuje się nie tylko na sprzedaż, ale i na użytek własny.

Rolniczka Marzena Ślusarz z rodziną hodowlę gęsi białej kołudzkiej prowadzi od kilku lat we wsi Olszownica, w gminie Baćkowice, w powiecie opatowskim. Jest wielką entuzjastką tych ptaków ze względu na to, że gęsi tej rasy dobrze się chowają, a ich mięso nie ma sobie równych.

– Gąski są zdrowe, rosną szybko i mają dobry apetyt. Między innymi z tych powodów ich hodowla daje nam satysfakcję. W tym roku, podobnie jak w poprzednim, nasze stadko liczy 75 sztuk. Więcej nie wychowamy ze względu na ograniczoną przestrzeń i trawę, a także możliwości dotyczące opieki nad nimi – mówi Marzena Ślusarz.

Jak mówi młoda rolniczka, hodowla gęsi z roku na rok staje się coraz bardziej popularna, także w Świętokrzyskiem, ponieważ także mieszkańcy naszego regionu zaczęli doceniać wartości odżywcze gęsiny i łatwość hodowli tych ptaków.

Jak wynika z badań, jest to najzdrowsze mięso na rynku, wskazane do jedzenia nie tylko od święta ze względu na bogactwo witamin, między innymi: A, B1, B2, D, E, PP. Tłuszcz pochodzący z tego gatunku ptaków zawiera wiele zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W smaku jest bardzo delikatne, a po upieczeniu aromatyczne.

– Hodujemy gęsi przede wszystkim na własny użytek, ale co roku kilka sztuk wędruje do naszych znajomych, którzy doceniają ich wartość zdrowotną – mówi Marzena Ślusarz.

Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?
Fot. Marzena Ślusarz

Jak dodaje, o coraz większej popularności hodowli gęsi najlepiej świadczy fakt, że w tym roku na realizację zamówienia młodych ptaków trzeba było czekać dłużej niż zwykle, tak wiele osób stało w kolejce po pisklęta.

– W tej chwili gęsi, chociaż mają zaledwie kilka tygodni, są już dość duże, mają świetny apetyt, a ponieważ jest ciepło i sucho, stadko wychodzi na trawę. Taka gromadka daje ogromnie dużo radości wszystkim domownikom – opowiada Marzena Ślusarz.

Z doświadczenia rolniczki wynika, że gęsi białe kołudzkie są przyjazne dla opiekunów, ale groźne dla obcych. Mają czuły słuch i bardzo głośno gęgają, gdy ktoś zbliża się do zagrody.

– Na obcych syczą, ale opiekunom pozwalają się pogłaskać czy wziąć na ręce, same podchodzą do człowieka i dziobem stukają w but. Są towarzyskie i żywo reagują na tych, którzy się nimi zajmują. Są czujne, bacznie obserwują otoczenie, są ciekawe świata i ludzi. Gęgają w niebogłosy, gdy zbliża się na przykład pies czy jastrząb, a co ciekawe, lubią patrzeć w niebo na samoloty. Polecam wszystkim hodowlę gąsek – mówi Marzena Ślusarz.

Co jedzą gęsi? – Mamy swoją paszę, wyhodowaną na naszych polach i w związku z tym hodowla nie jest dla nas obciążona kosztami. Jedynym finansowym wydatkiem był zakup mieszanki z witaminami dla małych gęsi. Warto podkreślić, że gęsi są odporne na choroby, nie zdarzają im też wypadki, które powodowałyby duże straty w stadzie. Gęsi kołudzkie dobrze się tuczą i mają przyrost mięśni w stosunku do tłuszczu bardzo proporcjonalny.

Po półrocznym cyklu hodowlanym gęś trafia na stół na świętego Marcina, czyli 11 listopada, ale jak dodaje, warto gęsinę wykorzystywać w kuchni przez cały rok, ponieważ jest to bardzo zdrowe i wartościowe mięso o czym świadczy zainteresowanie mięsem gęsi za granicą, gdzie wyjeżdża większość wyprodukowanego w Polsce towaru. Jak podają niektóre źródła, na eksport trafia nawet powyżej 90 procent.


Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz
Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz
Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz
Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz
Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz
Hodowla gęsi coraz popularniejsza. Dlaczego?Fot. Marzena Ślusarz

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: BaćkowicegęsihodowlaMarzena Ślusarzpowiat opatowskirolnictwoŚwiętokrzyskie
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

RYM SIĘ NIESIE PO POLU PO LESIE. „Namówiłem Wisłę” [POSŁUCHAJ]

Następny wpis

Budleja wabi roje motyli

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Budleja wabi roje motyli

Budleja wabi roje motyli

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.