W sklepach i na kieleckim placu targowym są w sprzedaży suszone grzyby na nadchodzące święta. Przydadzą się do zup, pierogów, uszek i bigosu. Suszone grzyby są droższe od świeżych i dostępne w sprzedaży najczęściej nie tylko na kilogramy, ale i na sznurki.
Jakie są ceny suszonych grzybów na tegoroczne święta?
Ponieważ jesień obfitowała w grzyby i zbiory były bardzo udane, oferta suszonych grzybów jest duża. W marketach są bardzo drogie: borowik szlachetny kosztuje ok. 10 zł za 20 g, za kilogram trzeba zapłacić ponad 492 zł, podgrzybek brunatny to koszt 7,60 zł za 20 g, za kilogram trzeba zapłacić 380 zł.
Na targu za 10 dag suszonych kapeluszy z prawdziwka na sznurku trzeba zapłacić 45 zł, mieszanka suszonych podgrzybków i borowików to koszt 180 zł za kg.