Około 250 tysięcy ton – tyle między innymi: wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, mięsa z drobiu, kóz i królików produkują rocznie hodowcy w Świętokrzyskiem podaje Urząd Statystyczny w Kielcach. Największa produkcja – 66 tysięcy ton rocznie dotyczy obecnie mięsa z drobiu, najmniej produkcja mięsa z kóz i królików. Niestety, z roku na rok produkcja mięsa spada.
Jak zmieniła się produkcja tej branży od 2015 roku?
W 2015 roku w sumie hodowcy w naszym regionie wyprodukowali 268 800 ton mięsa ogółem. Najwięcej mięsa drobiowego – 53 tysiące ton, na drugim miejscu było mięso wieprzowe – 46 100 ton, na kolejnym miejscu wołowina – 20 600 ton.
W roku 2019 produkcja mięsa wyniosła w naszym regionie 338 500 ton. Najwyższa produkcja dotyczyła mięsa drobiowego – 52 800 ton, a 20 600 ton dotyczyło wołowiny.
W roku 2020 łącznie wyprodukowano w województwie świętokrzyskim już tylko 265 300 ton, mięsa z drobiu 36 300 i tyle samo wołowiny.
W roku 2022 łącznie wyprodukowaliśmy w regionie 248 500 ton, w tym 66 800 ton mięsa drobiowego, 30 900 ton wieprzowiny i tylko 18 600 ton wołowiny.
Roczna konsumpcja mięsa wieprzowego, drobiowego i wołowego na 1 mieszkańca w kilogramach w Polsce w 2022 roku kształtowała się następująco.
Na jednego mieszkańca Polski przypadało w 2022 roku 73,2 kg, w tym mięsa wieprzowego 47,1 kg, drobiowego 24,4 kg i wołowego 1,7 kg.